Samen een stad maken. Dat is wat de leerlingen vorige week deden in de raadzaal.
Samen een stad maken. Dat is wat de leerlingen vorige week deden in de raadzaal. Foto: Bastiaan Miché

'Gemeenteraad spelen' maakt politiek leefbaar

HILVERSUM Iets zelf doen, is de beste leerschool. Als je basisscholieren wilt bijbrengen hoe het werkt in de lokale politiek dan neem je ze mee naar de raadzaal en laat ze 'gemeenteraad spelen'. "Daar wordt het leefbaarder van", aldus juf Eveline Slotboom van de Wilhelminaschool.

De laatste week voor de voorjaars- en herfstvakantie biedt de gemeente Hilversum scholen aan langs te komen en met ProDemos: Huis voor Democratie uit Den Haag aan de slag te gaan met de lokale politiek. Tevreden constateerde Carolien Jansson van de gemeente dat er veel animo voor is. Op die manier komen kinderen op een speelse en educatieve manier in aanraking met politiek.

Dat levert thuis na afloop leuke gesprekken op aan de keukentafel, maar daardoor leren ze ook beargumenteren, goed nadenken over de eigen leefomgeving en krijgen zij inzicht hoe het politieke spel gespeeld wordt. Slotboom benadrukt dat het een belangrijke les is en dat de kinderen enthousiast zijn, al komt dat ook doordat zij mogen praten door de microfoon die voor hen hangt, meldde de juf.

CDA-raadslid Anja Wijnands en wethouder Floris Voorink waren vorige week donderdag van de partij. Voorink legde kort uit wat hij doet als wethouder, hoe het werkt in de lokale politiek en gaf antwoord op vragen. "Bent u belangrijk?", was de eerste vraag die hij kreeg. "Ik ben heel belangrijk", zei de VVD-wethouder met een grote glimlach.

Aan de orde kwam de vraag wie de baas is van de gemeente. Het is een absolute instinker, net zoals de vraag wat de hoofdstad van Noord-Holland is. 'Burgemeester Pieter Broertjes' is niet het goede antwoord. De kinderen leren dat de 37 Hilversumse gemeenteraadsleden het voor het zeggen hebben. Zij controleren het college van burgemeester en wethouders, stellen kaders en komen met ideeën waar het gemeentebestuur mee aan de slag moet als de meerderheid van de raad het daarmee eens is.
Hierna was het tijd zelf aan de bak te gaan. De leerlingen vormden verschillende partijen. Per partij legde iedere woordvoerder uit wat hun belangrijkste standpunten zijn. Opvallend vaak gaven de jongeren aan gelijkheid een groot goed te vinden. Vervolgens gingen de scholieren samen een stad bouwen. Zij moesten een gebouw of voorziening kiezen en hun keuzes beargumenteren, waarna een stemronde volgde. Een meerderheid is immers nodig.