Beide teams maakten er een felle strijd van.
Beide teams maakten er een felle strijd van. Foto's: Bastiaan Miché

Dubbel gevoel na sensationele derby

De twee beste rugbyteams van Nederland, Hilversum en 't Gooi, maakten er zaterdag een spectaculair gevecht van. Een winnaar kwam er niet. "We moeten onze energie stoppen in het rugby in plaats van ons bezighouden met de arbitrage."

Hilversum Er moet maar een goed gesprek komen, vindt speler Dirk Danen van Hilversum maandagmorgen, twee dagen na de kraker tegen 't Gooi. "We moeten onze energie stoppen in het rugby in plaats van ons bezighouden met de arbitrage."

Danen kreeg vlak voor rust een gele kaart (voor een hoge tackle) waardoor zijn team tien minuten lang met veertien in plaats van vijftien man in het veld stond. Later kreeg zijn teamgenoot Norbecio Mambo zelfs de rode kaart en dus speelde de landskampioen een groot gedeelte met een man minder dan de grootste uitdager uit Naarden.
Hilversum begon het duel wel sterk en kwam op voorsprong. Door de man-meersituatie was 't Gooi vervolgens de bovenliggende partij en leek een verrassing in de maak. In de slotfase wist Hilversum alsnog langszij te komen en stapten beide ploegen met een 22-22 eindstand van het veld. Omdat 't Gooi meer try's scoorde kreeg die ploeg drie punten en Hilversum 'maar' twee. Daarom staat de formatie uit Naarden met een punt meer eerste in de eredivisie.
"Ja, het was wel echt een wedstrijd," kijkt Danen terug, "waar ik een een dubbel gevoel aan overhoud. We hadden gewoon willen winnen, maar het viel niet onze kant op. Dat is vervelend." Mogelijk andere oorzaak was dat Hilversum na vier simpele overwinningen nu wel ineens tegenstand kreeg.
De derby was de eerste van sowieso vier dit seizoen. Beide teams treffen elkaar nog een keer in de reguliere competitie en vervolgens ook in de kampioenspoule waarvan zij nu al nagenoeg zeker zijn. Of Hilversum en 't Gooi elkaar ook een vijfde keer tegenkomen in de finale om het Nederlands kampioenschap, durft Danen niet hardop te zeggen. Natuurlijk is een groot aantal teams veel te zwak, maar ploegen als DIOK en Oemoemenoe zijn volgens de international in staat om voor een verrassing te zorgen.
En dat is alleen maar goed voor de ontwikkelingssport die rugby in Nederland is, vervolgt Danen. "We willen het niveau omhoog krijgen, dat is ook belangrijk voor het nationale team. En als je kampioen wordt, wil je dat wel zijn van een serieuze competitie."

Er waren stevige duels.