De organisatie rekent op 800 lopers.
De organisatie rekent op 800 lopers. Foto: Bastiaan Miché

Toppers staan aan de start bij 'Canadese' Maple Leaf Cross

HILVERSUM De titelverdedigers van de korte afstand bij de Maple Leaf Cross in Hilversum van vorig jaar, Richard Douma bij de mannen en Fanos Tekle bij de vrouwen, zijn dit jaar opnieuw van de partij. De organisatie gaat ervan uit dat op zondag 5 november opnieuw zo'n 800 sportievelingen door de bossen van Anna's Hoeve rennen.

De eerste Maple Leaf Cross werd op 10 maart 1946, net na de Tweede Wereldoorlog, gehouden. Daarmee is de wedstrijd de oudste cross in Nederland. De naam van de cross werd gekozen als eerbetoon aan de Canadese bevrijders. De Maple Leaf, het blad van de esdoorn, vormt het hart van de Canadese vlag.

Juist vanwege het jubileum van de cross, 5 november is de zeventigste editie, krijgt het evenement een Canadees tintje. Zo is er contact gelegd met de Canadese ambassade om Canadezen te verleiden mee te doen. Eén van hen is Jean Thie uit Quebec. Hij meldt op Facebook dat hij in 1960 de veldloop won en nu, 57 jaar later, weer mee wil doen. "Omdat het mijn eerste 'grote' race was, is het me altijd bijgebleven en bleef het ook een inspiratie voor de vele marathons (25), schaats- en skiwedstrijden gedurende mijn leven. Ik kan me de race nog goed herinneren."

Het parcours van de cross is hetzelfde als vorig jaar. Woordvoerder Louran van Keulen gaat ervan uit dat dit ook volgend jaar zo zal zijn. In 2019, als de bouw van de nieuwe wijk op dat deel begint, wordt dat anders.