Mike Willemsen: 'Zo gaaf om mensen uit hun plaat te zien gaan.'
Mike Willemsen: 'Zo gaaf om mensen uit hun plaat te zien gaan.'

Talentvolle dj uit Kortenhoef reist inmiddels de hele wereld over

Het begon ooit met een scholierenfeestje in de Hilversumse Vorstin. Maar inmiddels reist de 20-jarige Mike Willemsen de hele wereld over en is hij te zien op de grootste festivals.

HILVERSUM Het woordje 'bizar' valt regelmatig tijdens een interview met Mike Willemsen. Hij noemt het 'bizar' om in de top-100-lijst van beste dj's te staan en 'bizar' om op te mogen treden voor volle zalen wereldwijd. Toch blijft de dj, hoe verleidelijk deze wereld van seks en drugs mag zijn, met beide benen op de grond. "Ik heb gelukkig ook een goed team om me heen."

Mike Willemsen groeide op in Loosdrecht en Kortenhoef, maar woont sinds enkele maanden in Amsterdam. Dat is nu eenmaal wat praktischer, is de verklaring. In zijn studiootje daar is hij dinsdag druk doende met het afronden van verschillende projecten en het produceren van muziek. "Een lekker dagje", omschrijft hij het zelf na de 'superdrukke week' die het Amsterdam Dance Event (ADE) vorige week was. Daar werd bekendgemaakt dat het aanstormende talent een plek heeft weten te bemachtigen in de zogenaamde DJ Mag top 100. Voor de kenners: Willemsen staat op dezelfde lijst als Martin Garrix, Armin van Buuren, David Guetta en Afrojack. "Echt een grote verrassing", aldus Willemsen. "Natuurlijk ben je er heel intensief mee bezig, maar je verwacht niet dat je in een lijst staat met zo veel grote artiesten. Echt bizar om jezelf op zo'n ranglijst te zien staan. Je staat ineens tussen je helden."
Willemsen behoort tot de nieuwe generatie succesvolle Nederlandse dj's. Met zijn 20 jaren jong is hij een van de jongste, maar dit aanstormende talent heeft in korte tijd al een flink aantal clubhits gescoord. De grote doorbraak kwam met het nummer 'Sweet & Sour'. Deze track werd in 2016 eveneens gelanceerd op Musical Freedom, het label van Tiësto, overigens een van Mikes grootste fans.
De hobby die dj-zijn ooit was (en eigenlijk nog steeds is) begon voor Willemsen toen hij 13, 14 jaar oud was. Bij het zien van verschillende video's was hij razendsnel verkocht. Zijn slaapkamer werd omgebouwd tot minidisco en al snel kreeg hij het klooien en pielen met muziek onder de knie. "Toen ben ik echt gaan draaien en produceren", kijkt Willemsen terug. "Op de middelbare school ging dit tot de zesde door, alleen in mijn eindexamenjaar wilde ik een tussenjaar nemen. Eigenlijk wilde ik toen nog piloot worden, maar na mijn examen werd ik in de zomer benaderd door een agency en is het echt begonnen."

Future house

Zelf omschrijft Willemsen zijn muziek als 'energiek, melodieus en groovy'. Misschien is zijn werk - al heeft hij een eigen stijl - het beste te vergelijken met dat van dj Don Diablo (elfde op de lijst). Anderen noemen het 'future house'. "Het is niet echt dat keiharde, maar toch wel festivalmuziek", aldus de dj. "Toen men me begon te boeken was het vooral de elektronische dancemuziek van toen die ik draaide. Ik ging mee met de meute. Op een gegeven moment vind je je draai in muziekgenres en creëer je je eigen stijl."
De afgelopen periode was de Kortenhoever te zien op allerlei festivals in Europa, de Verenigde Staten en Azië. Ook de komende maanden zal hij daar te bewonderen zijn. Wel iets anders dan Hilversum, waar het allemaal begon. "Het begon op schoolfeestjes en enkele clubs. De eerste keer was in de Vorstin op een scholierenfeestje. Ik was 14 en megazenuwachtig. Tegen mijn zus Michelle, die nu ook met me meereist, zei ik toen vooraf dat ik dit niet ga doen. Uiteindelijk werd het echt vet. Het was zo gaaf om mensen uit hun plaat te zien gaan. Echt bizar."

Popsterren

Binnenkort reist Willemsen opnieuw de gehele wereld over. Pas rond de feestdagen draait hij weer in Nederland. Eerst zijn Europa, Amerika en Azië aan de beurt. Waar zijn de fans het gekst? "Azië", lacht Willemsen zonder daarover te hoeven nadenken. "De dance-industrie is daar pas twee jaar echt booming. Dj's worden er behandeld als popsterren. Mensen gaan helemaal uit hun plaat voor je. Dat begint al als je op de plek waar je moet draaien aankomt. Ze zijn daar veel enthousiaster."
De kans dat Willemsen nog eens in de Vorstin te zien zal zijn - of ergens anders in Hilversum of het Gooi - lijkt dus voorlopig klein. Toch staat hij daar helemaal niet negatief tegenover. "Het lijkt me heel vet om in Hilversum een keer een eigen show te mogen doen. Dan zie ik iedereen van vroeger ook weer eens."
Nog even over die naam Mike Williams. Waar komt die vandaan? "Het begon ooit met Mike W, maar op een bepaald moment moest ik toch maar iets anders gaan verzinnen. Veel gekke namen kwam voorbij, maar Mike Williams staat toch het dichtste bij mij."
Wat de notering hem precies op gaat leveren, is afwachten. Het levert vast wel wat extra optredens op en natuurlijk veel publiciteit. De zestigste positie op de exclusieve lijst is voor Willemsen zeker geen reden om achterover te leunen. "Het geeft juist veel meer kracht en enthousiasme om keihard door te gaan. Een plek bij de beste vijftig is zeker een doel. Dat zou echt supervet zijn."

'Het was zo gaaf om mensen uit hun
plaat te zien gaan'