HOV-verbinding Gooi mag doorgaan

Hilversum De Raad van State heeft woensdag alle bezwaren afgewezen die werden ingediend tegen het provinciale plan voor de HOV-verbinding tussen Huizen en Hilversum. De snelle openbaarvervoerverbinding kan worden aangelegd. De bezwaren waren gericht tegen delen van de route op Hilversums grondgebied tussen de A27 en het centrum.

De vrij liggende busverbinding loopt vanaf de snelweg evenwijdig aan de spoorlijn tussen Hilversum en Baarn langs Anna’s Hoeve. Westelijker kruist de HOV-baan de Oosterengweg, die verlaagd wordt aangelegd. De Vereniging tot behoud van Anna's Hoeve ziet de bussen liever omrijden via de zuidelijker gelegen Soestdijkerstraatweg om zo natuur te sparen, de zogeheten Tergooiboog.
Maar de provincie voelt daar niets voor. De bussen kunnen dan in files op de Soestdijkerstraatweg terechtkomen en tijdverlies oplopen. De Raad van State is het met de provincie eens. Volgens de Raad wordt met de nodige maatregelen ook de natuur voldoende gespaard.
De tunnel aan de Oosterengweg, noodzakelijk om een ongelijkvloerse kruising te krijgen met de HOV-baan en de spoorlijn, leverde veel bezwaren op van bedrijven en bewoners van de Liebergerweg. Ze klaagden onder meer over moeilijke bereikbaarheid van de bedrijven, onveilige verkeerssituaties en aantasting van de leefkwaliteit. Maar volgens de Raad valt dit mee, blijkt ook uit een rapportage van onafhankelijke deskundigen.