Zelfs op een woensdagmorgen staan er veel fietsen voor de Hema.
Zelfs op een woensdagmorgen staan er veel fietsen voor de Hema. Foto: Bastiaan Miché

'Fietsenchaos bij Hema moeten wij kunnen aanpakken'

Fietsen naar het centrum is prima, benadrukt wethouder Voorink, maar veel mensen storen zich aan al die fietsen voor winkelpanden.

Vervolg voorpagina

Fase 1, het realiseren van genoeg capaciteit voor fietsen, is nagenoeg afgerond. Nu is het tijd voor fase 2: de overlast van verkeerd geparkeerde fietsen verminderen. "De verbodszone voor fietsen is hiervoor een stok achter de deur. De fietsenchaos voor plekken als de Hema, McDonald's, de entree van de Gooische Brink en de Groest moeten wij kunnen aanpakken."

Bezoekers en winkeliers storen zich al jaren aan al die wild geparkeerde fietsen voor de winkels. Hoog tijd dus dat het college van burgemeester en wethouders een zogenaamd aanwijzingsbesluit voor de fietsparkeerverbodszone heeft vastgesteld. Dat gaat de gemeente in het nieuwe jaar, zoals Voorink zegt, vol goede voornemens doen.
Om te kunnen handhaven moest er echter eerst worden gezorgd voor extra fietsparkeerplekken. Er komen dit jaar ruim 360 extra fietsparkeerplekken aan de rand van het voetgangersgebied op de markt, de Groest, de Spuisteeg en rond de Kerkbrink. De gemeente wil ook inpandige fietsenstallingen realiseren.
De gemeente neemt de fietser geleidelijk mee in het nieuwe fietsparkeerbeleid voor het centrum. Van december 2017 tot en met januari 2018 komen er verschillende communicatieuitingen met advertenties, borden en stickers.
In het eerste kwartaal van 2018 gaan de buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s) de straat op om fietsers te waarschuwen als ze parkeren op een plek waar dat niet mag. Wanneer zij een 'foute' fiets zien, plaatsen zij daar een sticker op. De eigenaar heeft dan een half uur de tijd om zijn fiets ergens anders te plaatsen. Doet hij of zij dat niet dan wordt de fiets verwijderd en kan de eigenaar de tweewieler voor 12,50 euro terugkrijgen bij de fietsenstalling op de Kerkbrink.
Momenteel zijn er al gele verbodsvakken bij de ingang van onder meer Hilvertshof. En die borden werken goed, aldus Voorink. "Fietsers willen wij geleidelijk meenemen in het nieuwe fietsparkeerbeleid via de campagne, borden en verbodsvakken. Handhaven is het sluitstuk. Daar waar er overlast blijft, pakken wij het aan.”