Het terrein nu.
Het terrein nu. Foto: Bastiaan Miché

Deal over tien woningen op 'rotte kies' aan Van Leeuwenhoekstraat

Op het terrein van de jaren leegstaande 'rotte kies' die de loods aan de Van Leeuwenhoekstraat is, komen twee blokken met vijf woningen.

Hilversum Lange tijd leek hoogbouw de enige betaalbare optie op het terrein waar ooit een serviesfabriek zat en dat al lange tijd leeg stond. Maar dat mocht niet en zou bovendien gevolgen hebben voor de privacy van omwonenden in het nauwe straatje. Maar nu de economie aantrekt en woningen weer sneller worden verkocht, liggen de zaken anders.

Floris Voorink kreeg toen hij ruim drie jaar terug begon als wethouder de vraag om toch iets te doen aan het terrein. De afgelopen jaren was het pand al afgebrand en half ingestort, werd een en ander vernield en oogde de plek simpelweg als een verschrikkelijke locatie.
Belangrijkste reden dat geen enkele partij in het project wilde stappen, was dat de grond ernstig vervuild was en nog is. En de ontwikkelende partij betaalt de schoonmaakkosten.
Maar door de aantrekkende woningmarkt ligt er nu een haalbaar plan, aldus een opgetogen wethouder. Dat plan, genaamd Van Leeuwenhoekpoort, is in het kort twee blokken van ieder vijf rijtjeswoningen in de middeldure sector (tot 350.000 euro). De kleinste woning is 115 vierkante meter, de grootste 135. Er is ruimte voor zeventien extra parkeerplaatsen.
Het project is een samenwerking van architect Cor van Peppel en Lunee Vastgoed. Namens die laatste partij geeft Arthur van Neerijnen toe dat dankzij de nu goede woningmarkt er voldoende geld is te verdienen met dit project. De verkoop van de tien woningen (drie verschillende woningtypen) begint in februari volgend jaar, vertelt hij. De sloop van de huidige loods en het schoonmaken van de grond vindt rond de zomer plaats. Vrij snel daarna start de bouw en zes maanden daarna zijn de woningen (met een plat dak, voorzien van zonnepanelen) klaar.
Eerst liggen de plannen nog de komende zes weken ter inzage en krijgen omwonenden nog de kans hun bezwaren te uiten. Voorink gaat er niet van uit dat er veel protest zal zijn. Tijdens een informatiebijeenkomst op 20 juli dit jaar - waar de wethouder ook bij aanwezig was - zouden omwonenden enthousiast hebben gereageerd.
"Ik zag tot mijn vreugde dat iedereen die ik daar sprak blij is dat daar wat gebeurt."

Impressie van hoe het er straks uitziet.