Brandweer in actie tijdens een uitruk voor een heidebrand.
Brandweer in actie tijdens een uitruk voor een heidebrand. Foto: Bastiaan Miché

'Het werk van de brandweer staat onder druk, daar wordt aan gewerkt'

De cijfers uit het belevingsonderzoek onder brandweermensen zijn bekend. Maar liefst 91 procent is trots, maar er valt ook nog iets te verbeteren.

Hilversum Brandweermensen in de regio Gooi en Vechtstreek zijn in grote mate trots op hun vak. Een mooie uitslag als je weet dat het al jaren rommelt bij de brandweer. Het werk staat onder druk en dat is ook te merken. Zo geeft 66 procent aan dat er een onderbezetting is op de vrijwillige kazernes. Een score die beduidend hoger ligt dan het gemiddelde. Fons Hertog: "Het werk van de brandweer staat onder druk, maar daar wordt aan gewerkt."

De cijfers komen uit het Belevingsonderzoek Repressief Brandweerpersoneel dat in opdracht van het Veiligheidsberaad is gehouden in mei en juni en waarvan de resultaten nu bekend zij. Door de brandweermensen die zich bezighouden met het actief blussen van branden werden maar liefst 235 vragen beantwoord over hun werk. Burgemeester Fons Hertog uit Huizen is portefeuillehouder Brandweer van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek en licht de cijfers toe.
"Wij werken bij de brandweer veel met vrijwilligers, anders is de brandweerzorg niet te betalen. Dat geeft beperkingen. In de dagdienst zijn er posten die de opkomst niet kunnen garanderen. Daarom wordt er geschoven met beroepskrachten om deze gaten te vullen." In het onderzoek geeft 60 procent dan ook aan regelmatig extra diensten te draaien om die gaten in het rooster op te vullen. Een probleem dat al langer bekend is bij de regiobrandweer en waar ook al aan wordt gewerkt. Zo werden er deze zomer extra mensen ingehuurd en ging de brandweer aan de slag met het experimenteren met flexibele voertuigbezetting.

Normaliter rukte er altijd een wagen met zes mensen uit. Het snelle interventievoertuig met twee mensen werd geïntroduceerd dat als eerste uitrukt, gevolgd door een wagen met vier of zes mensen. In het belevingsonderzoek kon daarom 94 procent zeggen ervaring met deze manier van uitrukken te hebben. Een score die erboven uitspringt ten opzichte van alle andere korpsen in Nederland. De uitruk met zes mensen wordt nog steeds het hoogst gewaardeerd, namelijk 92 procent vindt dit acceptabel bij een woningbrand. Dit is 71 procent bij het uitrukken met een wagen met twee en een wagen met vier mensen.

In het belevingsonderzoek wordt het werken met een uitruk op maat goed beoordeeld. Het wordt gezien als een goede manier om snel te kunnen uitrukken bij een onderbezetting. Wel geeft 45 procent aan dat er bij de invoering niet goed geluisterd is naar de ideeën en de behoeften van de mensen op de werkvloer. 18 procent is neutraal en maar 37 procent vindt dat er wel goed geluisterd is. Hier komt nog een probleem aan de orde: namelijk de kloof tussen de mensen op de werkvloer en het management.
Opvallend in het onderzoek is dat brandweermensen best hun mond open durven te trekken als zij wat willen melden, maar 60 procent geeft aan dat de werkvloer geen goede dialoog heeft met het management. Op de vraag of managers weten wat repressieve brandweermensen nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen antwoordt 51 procent procent het hier niet mee eens te zijn, is 18 procent neutraal en maar 31 procent het ermee eens. Ook vindt twee derde dat managers niet transparant zijn over hun keuzes en een krappe meerderheid vindt dat managers zich niet aan hun afspraken houden. De ploegchefs worden op deze punten heel wat beter beoordeeld en krijgen een ruime voldoende.

Hertog heeft nog goed nieuws. Er wordt weer een werkgroep opgericht die zich bezig gaat houden met de verbeteringen. "Er wordt nu echt wel geluisterd, ook naar de vrijwilligers. Zij krijgen straks het uitruksysteem dat zij graag willen."

60 procent geeft aan regelmatig extra diensten te draaien