Aanhoudend wisselvallig, geleidelijk kouder

Na enkele zachtere dagen met weinig regen stijgt vanaf vrijdag de luchtdruk ten westen van de Britse eilanden. Daarmee komt er een noordwestelijke luchtstroming op gang waarmee koudere polaire lucht het Noordzeegebied binnenstroomt. Daarin trekken enkele storingen naar onze omgeving. Het wordt daardoor wisselvalliger bij een daling van de temperatuur tot 12 à 13 graden.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het wisselend bewolkt met wat zon en kans op een bui. Met 13 à 14 graden als maximum is het minder zacht. Er waait een matige noordwestenwind. Zaterdag kan het eerst droog blijven met nu en dan zonneschijn. Later volgt meer bewolking met kans op een bui. Zondag neemt de buienkans nog verder iets toe. Het voelt vrij koud bij een maximum van 12 à 13 graden.

Trend na het weekeinde

Maandag en dinsdag is het vaak droog met wat meer ruimte voor zonneschijn. Het is vrij koud met een maximum van 10 à 11 graden. Nadien wordt het onder invloed van een oceaandepressie waarschijnlijk onbestendiger met meer wind en een toenemende kans op soms regen bij een iets hogere temperatuur.

Weetje

In de herfst zijn buien langs de kust vaak het talrijkst. Oorzaak is het nog relatief warme zeewater. De zee houdt de warmte van de zomer nog vast en koelt maar langzaam af. Het relatief warme zeewater is in koude vochtige lucht een voedingsbron voor buien. Aan de kust in Noord-Holland valt in de herfst circa 290 mm neerslag tegen zo'n 190 mm in Limburg. In de lente valt daar juist circa 50 mm meer.