Jan Kastje had een belangrijk aandeel tijdens de verschillende overleggen.
Jan Kastje had een belangrijk aandeel tijdens de verschillende overleggen. Foto: Bastiaan Miché

Discussie Crailo is eind goed, al goed

Het kostte de nodige bloed, zweet en tranen maar uiteindelijk gingen de gemeenteraden van Hilversum, Gooise Meren en Laren alle drie akkoord met het voorstel om Crailo over te kopen van de provincie.

hilversum Even werd de politieke discussie in het Hilversumse raadhuis over de aankoop van Crailo spannend toen SP-raadslid Pierre van Rooden alsnog een ook door Hart voor Hilversum gesteund amendement indiende voor het oprichten van een gemeenschappelijke regeling. En dus geen BV. Vlak daarvoor was er namelijk een amendement ingediend - en gesteund door de SP - voor het oprichten van een BV.

"Dat is inconsequent", zei een verontwaardigde GroenLinks-fractievoorzitter Jan Kastje over het amendement van de SP. "De SP is volledig de weg kwijt. U (Van Rooden, red.) moet geen onzin verkopen." Het amendement van de SP en Hart voor Hilversum werd door de andere partijen in de prullenbak gegooid. Verder werd het een vrij tamme discussie waarin de uitslag al snel duidelijk was.

Naast Hilversum kwamen maandagavond de gemeenteraden van Laren en Gooise Meren in hun eigen gemeentehuis bijeen om wel of geen groen licht te geven voor de aankoop van het provinciale grondgebied waar straks een nieuwe en duurzame woonwijk met bedrijven en veel groen moet ontstaan. Twee weken terug kwamen de drie raden nog gezamenlijk bijeen. Toen bleek dat vooral politiek Gooise Meren twijfelde over de miljoenenaankoop. Vooral over de verdeling 55-35-10 (Hilversum-Gooise Meren-Laren) als het gaat om risicoverdeling en stemverhouding waren twijfels. Hilversum, was de gedachte, kon op deze manier alles bepalen.
De afgelopen twee weken kwamen vertegenwoordigers uit de verschillende gemeenteraden meerdere malen bijeen om tot elkaar te komen. Een belangrijke rol in die overleggen bleek te zijn weggelegd voor Kastje. Zowel Haitske van de Linde van de VVD als Jan de Wit van de ChristenUnie spraken vol lof over hun collega, die zich ontpopte als voorzitter van de club. De bijeenkomsten leidden maandag tot vier amendementen en twee moties die in alle raden aan bod kwamen en ook in alle raden van een meerderheid steun kregen.

Zo komt er een onderzoek naar de mogelijkheden voor een park+bike op het voormalige defensieterrein. Automobilisten zouden hier hun wagen kunnen parkeren en met de fiets over de hei naar hun werk in het drukke Hilversum kunnen. Ook wordt bekeken of er ruimte is voor een huisartsenpost en dienstapotheek op het Crailo-terrein, mocht blijken dat deze voorzieningen niet op Tergooi Blaricum kunnen blijven.
Het belangrijkste amendement was echter die over de 55-35-10-verdeling. Dat percentage wordt aangepast. Alle drie de gemeenten krijgen in de GEM Crailo BV 33,3 procent stemrecht. Ook de kapitaals/risicodeelnamepercentages wijzigen: 45-45-10. Verantwoordelijk wethouder Wimar Jaeger kon dit amendement alleen maar omarmen. "Bij die oorspronkelijke percentages van 55-35-10 was er nog geen grondexploitatie en namen wij als grootste gemeente de grootste risico's. Ik ben blij dat dit verandert."
Uiteindelijk stemden alleen Hart voor Hilversum en SP - zij willen per se een gemeenschappelijke regeling in plaats van een BV om zo meer grip op de zaak te hebben - tegen het voorstel om Crailo te kopen. En dus was de einduitslag 22-8 (7 van de 37 raadsleden waren afwezig). Ook in Laren (unaniem) en Gooise Meren (17 tegen 12) gingen de raden akkoord. Die andere verantwoordelijke wethouder Floris Voorink was eveneens content: "Een historisch besluit om te gaan bouwen aan een knappe en duurzame wijk."