De hoofdrolspelers.
De hoofdrolspelers.

'We waren enthousiast, maar hoe ga je zoiets opvoeren?'

Een voorstelling voor een tientje. Dat is het nieuwe concept dat Baarnaar Kevin van den Berg heeft bedacht voor wie goedkoop naar het theater wil.

BAARN Dans, toneel en muziek in één voorstelling en dat ook nog eens voor een betaalbare prijs. Dat is 'Theater Voor Een Tientje', een nieuw concept dat de Baarnse theatermaker en presentator Kevin van den Berg in het leven heeft geroepen voor deze regio.

Het eerste 'wapenfeit' van Theater Voor Een Tientje is een historisch-culturele voorstelling op 14 en 15 oktober, met als onderwerp de Tweede Wereldoorlog. Van den Berg vertelt: "In 2016 speelde de Baarnse toneelgroep Karakter een eenakter waarin Jasper Rottier een rol had en ikzelf speelde een klein rolletje van opstandige Duitser. In de zaal zat de Baarnse toneelschrijver Jeroen Andreasen. Hij had ooit al eens een scène gezien in 'Inglourious Basterds' die hem qua setting, sfeer en angst was bijgebleven en wat wij op het toneel deden gaf hem inspiratie om daarmee aan de slag te gaan. Met medeschrijver Alex Huber schreef hij een eenakter en begin dit jaar vroeg hij ons om mee te lezen. We waren enthousiast, maar waar en hoe ga je zoiets opvoeren?"

Verschillende kunstvormen

Vorig jaar was Van den Berg al eens bezig met het concept Theater Voor Een Tientje en ineens vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Het moest een avond worden met verschillende kunstvormen, om mensen te inspireren. Hij vroeg danseres en dansdocent Rasarani Keilman en jazzvocalist Marjoleine Leene rond hetzelfde thema, de oorlogsjaren, een eigen stuk te maken. "We trappen de voorstelling af met de moderne choreografie van Rasarani. Zij brengt op 'The Greatest Speech' van Charlie Chaplin een indrukwekkende oorlogstragedie."

Vriendelijke nazikapitein

Na de dans volgt de thriller 'Diner voor drie', met Van den Berg en Rottier in de hoofdrollen.
"Het stuk speelt in november 1942", vertelt Van den Berg. "Johannes, gespeeld door Jasper, komt thuis en bereidt een maaltijd voor. Zijn vrouw Annie kan ieder moment thuiskomen. Maar, wanneer de deur opengaat, staat daar niet zijn vrouw, maar de SS-kapitein Gunther Weber, gespeeld door mij. De nazikapitein neemt plaats aan tafel en begint, naar wat het lijkt, een allervriendelijkst gesprek. Ondertussen blijft Annie maar weg…"

Ineens vielen de puzzelstukjes op hun plaats

Geheel in stijl

Voor de productie is het team op zoek gegaan naar toepasselijke decor- en kledingstukken.
"Afgelopen weekend zijn we naar een groot kledingverhuurbedrijf gegaan in Opende voor een speciaal nazikostuum. We hebben geen uitgebreid decor, maar willen wel dat alles wat
zichtbaar is goed bij de tijdsgeest past. Mijn kostuum is dus vrij angstaanjagend", aldus Van den Berg.

Functie van muziek

De voorstelling wordt afgesloten door Marjoleine Leene die met bassist Hans de Groot een kort programma, 'Que reste-t-il', brengt, naar het lied van Charles Trenet (uit 1940-1945).

Van den Berg: "Met muziek uit vijf landen geven zij de oorlogstijd prachtig weer." De voorstelling wordt - met dank aan De Toneelcentrale en Rabobank Amersfoort Eemland - gespeeld in Theater de Hasselbak in Eemnes, een klein, intiem theatertje."
De voorstelling op zaterdag 14 oktober begint om 20.30 uur en op zondag 15 oktober om 14.00 uur.
Kaarten zijn te koop via Theater de Hasselbak en kosten - drie keer raden - tien euro.

Meer informatie staat op www.dinervoordrie.nl.