In gesprek op eerste Utrechtse Waterdag

BAARN In Fort Voordorp in Groenekan vond vorige week de eerste Utrechtse Waterdag plaats.

Op deze dag gingen de provincie Utrecht en de vier regionale waterschappen in gesprek met belangenorganisaties, zoals LTO, de Nederlandsche Fruittelers Organisatie en andere overheden. Ze spraken over onderwerpen als ruimtelijke adaptatie, bodemdaling, medicijnresten, zoetwatervoorziening en gewasbeschermingsmiddelen. De dag draaide om het versterken van de samenwerking door het uitwisselen van kennis en ideeën.

Tijdens het ochtendprogramma werd al snel duidelijk dat overheden en belangenorganisaties elkaar nodig hebben om deze complexe problemen op te lossen. De korte dialogen op het podium werden tijdens het middagprogramma voortgezet in de workshops. In deze kleinere settings kwamen verschillende oplossingsrichtingen op tafel. Deelnemers wisselden veelvuldig contactgegevens uit om op een later moment verder te praten. Hieruit bleek de grote wil onder de aanwezigen om samen te werken.

Plastic soep

Uitsmijter van de dag was het inspirerende verhaal van Marius Smit, de oprichter van de Plastic Whale Foundation. Met humor en in alle openheid vertelde hij over zijn missie om iets te doen aan de 'plastic soep': de enorme berg plastic die onze grachten, rivieren, zeeën en oceanen vervuilt. Zijn idee is uitgegroeid tot een bedrijf met acht eigen sloepen waarmee plastic uit de grachten van Amsterdam wordt gevist. Hij had dit niet kunnen bereiken zonder de hulp van en de samenwerking met verschillende organisaties. Zijn verhaal werd met veel enthousiasme ontvangen.