De rol van de casemanager dementie in Alzheimer Café

BAARN In het Alzheimer Café Baarn Soest van maandag 16 oktober gaat gespreksleider Erica Stanton in gesprek met Cintha Scholten en Sylvia Ankoné, beiden casemanager dementie, die vanuit de ketenzorg dementie Baarn Soest werken.

Het aantal mensen met de diagnose dementie stijgt snel. Dementie is een ziektebeeld dat zich kenmerkt door een geleidelijke achteruitgang van het geestelijk functioneren. Naast het verdriet dat deze mensen en hun naasten treft, is er ook de onzekerheid over het proces, de te nemen keuzes en beslissingen, het zoeken naar instanties en hulp.

Waar kan men in de regio Soest en Baarn op een laagdrempelige manier terecht voor hulp en begeleiding? De casemanager dementie kan al bij een vermoeden van, of bij beginnende of voortgaande dementie benaderd worden. Hij of zij kan ook - in overleg - contact onderhouden met de huisarts en andere hulpverleners en geeft informatie en advies over het omgaan met geheugenproblemen en de veranderingen die daaruit voortkomen.

Begeleiding

De casemanager begeleidt de persoon met dementie en diens naaste. Als op den duur blijkt dat opname in een verpleeghuis noodzakelijk is, zal hij/zij het proces ernaartoe begeleiden. In het verpleeghuis nemen de medewerkers daar de begeleiding over.

Een medewerker van het Parkgebouw in Baarn is deze middag ook aanwezig om de bezoekers te informeren hoe zo'n opname in het Parkgebouw verloopt. Er is volop gelegenheid om na de pauze vragen te stellen.

Café

Het Alzheimer Café is een trefpunt voor mensen met dementie, hun naasten, familie, vrienden en hulpverleners.

Het café is gehuisvest in dienstencentrum de Leuning, Oranjestraat 8. De deuren gaan om 13.30 uur open en het programma is van 14.00 tot 16.00 uur. Toegang, koffie, thee en een drankje zijn gratis.

Informatie

Meer informatie via Erica Stanton, telefoonnummer 035-6019226 of Afdeling Amersfoort en omstreken, telefoonnummer 06-42055926 of e-mail amersfoort@alzheimer-nederland.nl.