Zo'n honderd deelnemers gingen aan de slag met een aantal uitdagingen.
Zo'n honderd deelnemers gingen aan de slag met een aantal uitdagingen. Foto: Provincie Utrecht

Provincie: 'Tempo maken met ontwikkeling woningmarkt'

BAARN Het aantal inwoners in de provincie Utrecht neemt toe. Hun woonwensen en -behoeften veranderen. Hoe moet het groeiende woningaanbod voor de toekomst eruitzien met behoud van de aantrekkelijkheid van de steden en dorpen?

Tijdens het symposium 'Bouwen aan steden en dorpen van de toekomst' op donderdag 5 oktober deelden onder meer overheden, ontwikkelaars, beleggers en corporaties hun visie en oplossingen en aanpak van de woningbouwopgaven.

Met de aantrekkende economie en een aantrekkelijke natuurlijke omgeving zien steeds meer mensen de provincie Utrecht als een ideale plek om te wonen, te werken en te recreëren. Deze groei leidt tot vraagstukken voor de woningbouw. De provincie Utrecht streeft naar een provincie met voldoende betaalbare woningen. Met aangename werk- en winkelgebieden waar de leegstand beperkt is. En een leefomgeving die gezond, energiezuinig en klimaatbestendig is.

Noodzaak

Gedeputeerde Pim van den Berg vat de noodzaak samen om afspraken te maken met alle betrokken partijen in een gezamenlijke actie-agenda: "Er is een integrale aanpak nodig voor een betaalbaar woningaanbod, waarbij we werken aan schone lucht en duurzame ontwikkeling van energiezuinige en goed bereikbare steden en dorpen. Om deze vraagstukken op te lossen moeten we écht anders handelen."

Uitdagingen

Wat voor soort provincie wordt Utrecht als je alles vol wilt bouwen?

In het congres- en vergadercentrum MeetINoffice in Woerden gingen de ongeveer honderd deelnemers van het symposium aan de slag met een aantal uitdagingen. Uitdagingen op het gebied van verleiden van de woonconsument om door te stromen, versterken van het middelduur huursegment en vergroten van kansen voor sociale huur, stedelijke verdichting en bereikbaarheid door alternatieve mobiliteitsoplossingen, (on)mogelijkheden van kleiner wonen, transformatie en herontwikkeling van werklocaties met veel leegstand en versnelling van de energietransitie in de woningbouw.

'In deze provincie zal altijd vraag zijn naar meer woningen. Maar wat voor soort provincie wordt Utrecht als je alles vol wilt bouwen?'
Met deze vraag prikkelde Esther Geuting van adviesbureau STEC Groep de deelnemers.

Onderzoek

Het bureau deed in opdracht van de provincie Utrecht een woningmarktonderzoek waarin veranderopgaven voor de groeiende woningmarkt in de provincie aan bod komen plus partijen die hieraan een bijdrage kunnen leveren.