Het 'puntjesschilderij' leverde blije gezichten op.
Het 'puntjesschilderij' leverde blije gezichten op.

Gratis kunstwerk voor eerste vijftig bezoekers Kunsthuis

Wie zondag tot de eerste vijftig bezoekers van het Kunsthuis in de Pekingtuin behoorde, werd daar verrast met een prachtig kunstwerkje, een 'puntjesschilderij'.

BAARN Kunsthuis Baarn sluit bijna haar deuren voor dit jaar. In de herfst en winter is het te koud en vochtig om te exposeren in het monumentale Koetshuis in de Pekingtuin.

Om het grijze weer van afgelopen weekend te compenseren kregen de eerste vijftig bezoekers zondag een gratis kunstwerk(je) aangeboden, een reproductie van een 'puntjesschilderij' van Katja Sobrino. "Op het orginele stuk staan 201 puntjes met getallen die je met elkaar zou kunnen verbinden. Om erachter te komen welke afbeelding er schuilgaat achter het schilderij kan de toeschouwer de puzzel oplossen op de reproductie", vertelt ze over haar werk.

Het Koetshuis is voor het laatst dit jaar geopend op zaterdag 14 en zondag 15 oktober van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Het Kunsthuis heeft haar laatste tentoonstelling van dit jaar nog meer speciaal gemaakt door aan de Oudheidskamer van Baarn te vragen om de tentoonstelling 'Baarnsche Kunscht voor boeren, burgers en buitenlui' van extra informatie te voorzien. "Dit heeft de Oudheidskamer met een zeer mooie wandversiering gedaan. Een prachtige aanvulling op de kunstwerken van het Kunsthuis zelf."

Tocht door de tijd

De tentoonstelling is een tocht door de tijd geworden. Kunstenares Anne-Marie Mackor neemt de bezoekers mee naar de renaissance met haar mixedmediaportretten. Ruud Bijman laat in zijn schilderijen, op zijn geheel eigen wijze, Jeroen Bosch en Salvador Dali herleven.
Met het poëtische werk van Nadine Rol is te zien dat oude boeken niet stoffig zijn, maar heel levendig. De kleine werkjes van Heleen Ferguson bestaan uit kleine stofjes, maar zijn zeker niet stoffig. Het zijn prachtige kleine wereldjes op zich.
Het abstracte textielwerk van Jessica van den Heuvel brengt bezoekers weer naar het nu, maar Jessica maakt gebruik van de oude ambacht van het weven van stof, waardoor er een krachtige combinatie van oud en nieuw ontstaat.
Oud textielwerk is te zien op de schilderijen van Tineke de Boer. Zij heeft diverse figuren in Spakenburgse klederdracht geschilderd. Klederdracht is ook te zien in het knipwerk van Liesbeth Veldhuizen. Voor het eerst is van haar ook een groot ruimtelijk knipwerk te zien. Het werk van Ton Griffioen bekijkt alles met een nostalgische knipoog.
Leida Wagenaar en Hanke Leerink nemen bezoekers weer mee terug in de tijd, met werken van keramiek, een van de oudste ambachten die er bestaan. Wagenaar laat prachtig geglazuurde huisjes zien, terwijl Leerink de schoonheid van eenvoud laat zien. Van de eenvoud naar de drukte met het werk van Albert van der Heide. Hij neemt iedereen mee naar het theater in de jaren twintig. Men kan bijna het gelach en de glazen horen rinkelen.
Sylvain van Staveren laat bezoekers de tijd juist even vergeten in zijn eigen kleurrijke, abstracte wereld. Tamara Bijleveld-Coene brengt ze daarna weer met beide benen terug op aarde, bijna letterlijk met haar steen- en bronssculptuur verscholen tussen aarde en groen. Net als Bijleveld-Coene laat Hanz Art in een groot schilderij de natuur zien: die komt en ook gaat al eeuwenlang.
Het werk van Tubien van Wulften laat haar kleinste zelfportrettenreeks ooit zien in het Koetshuis, maar is zeker de moeite waard om te bekijken; daartegenover het kunstproject van Hanz Art, Ruud Bijman, Nadine Rol en Rob van de Pijpekamp. Met hun foto-installatie 'Ingelijst' willen ze juist de grootste portrettengalerij ooit in het Koetshuis maken. Elke bezoeker kan een foto laten maken en op deze manier onderdeel van de geschiedenis van het Kunsthuis Baarn worden.

De tentoonstelling is een tocht door de tijd geworden

De tentoonstelling 'Baarnsche kunscht voor boeren, burgers en buitenlui' in het Koetshuis in de Pekingtuin is nog tot en met zondag 15 oktober te bekijken
Voor de Kunsthuisliefhebber is er vanaf 26 oktober werk te zien van diverse Kunsthuizers in het OranjePark in Soest.

Nu nog de puzzel oplossen.