Werk van Escher.
Werk van Escher.

Escher en zijn leermeester te zien op Paleis Soestdijk

BAARN Paleis Soestdijk presenteert tot 17 december de tentoonstelling 'Transformatie - van leerling naar meester', een verwantschap tussen de wereldberoemde Escher en zijn minder bekende leermeester Samuel Jessurun De Mesquita.

De bezoeker ziet werk van deze twee kunstenaars, die vrienden werden, naast elkaar. De tentoonstelling laat ervaren hoe ideeën en technieken transformeren naar nieuwe, en hoe de leerling een meester wordt.

Sporen

De tentoonstelling neemt als wereldberoemd voorbeeld de Nederlandse grafisch kunstenaar M.C. Escher. Hij laat tot op de dag van vandaag nog zijn sporen na en dient voor velen als inspiratie. Het werk van Escher is niet zomaar ontstaan uit het niets. Zijn kunstenaarschap is gegrondvest in het werk en de lessen van zijn voorganger. Zijn erkende leermeester was Samuel Jessurun De Mesquita, die hem de grafische technieken leerde.

De werken van De Mesquita (20 originele werken) en Escher (19 originele werken) hangen in verschillende ruimten van het paleis. De tentoonstelling illustreert hoe het werk van Escher voortleeft en nog steeds belang heeft. Zo transformeert elk idee naar iets nieuws. De tentoonstelling is tevens een mooie knipoog naar het paleis, dat binnenkort met haar herbestemming zelf opnieuw een transformatie ondergaat.

Over Escher

Escher is met zijn kunstwerken voor velen een inspiratie

M.C. Escher werd geboren op 17 juni 1898 als vijfde zoon uit het tweede huwelijk van George Escher met Sarah Gleichmann. Maurits Cornelis werd vernoemd naar een oom van zijn moeder. Toen hij klein was, verbasterde deze officiële naam in de familie tot het vriendelijke Maukie en later werd het Mauk, de naam die ook door zijn vrienden werd gebruikt.

Escher had een band met Baarn, want na diverse omzwervingen in binnen- en buitenland vestigde hij zich hier met zijn gezin in 1941. In 1955 verhuisde hij binnen Baarn, waarna hij in 1970 in het Rosa Spier Huis in Laren ging wonen. Hij overleed op 27 maart 1972 in het Diaconessenhuis in Hilversum.

De tentoonstelling is een samenwerking van Cultureel Organisatiebureau Artifex en de M.C. Escher Foundation. Artifex is in samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf vanaf 2011 verantwoordelijk geweest voor de culturele programmering en exploitatie van Paleis Soestdijk. Vanaf 20 december gaat de nieuwe eigenaar met het paleis aan de slag.

Werk van De Mesquita.