De winnaars van vorig jaar.
De winnaars van vorig jaar. Foto: GVW de Adelaar

Koppelcross en singlespeed op parcours GWC de Adelaar

hilversum De wedstrijd geldt als traditionele afsluiting van het veldrijseizoen in Midden-Nederland: de Oogzorg Briljant Koppelcross op het parcours van GWC de Adelaar aan het Kininelaantje in Hilversum, die komende zondag weer plaatsvindt. Daarna volgt een singlespeedwedstrijd.

Tijdens de koppelcroos, vorig jaar een prooi voor Micha de Vries en Roderik Egberink, wordt gereden in koppels van 40- en 40+-renners. Na de start door de 'jonkies' nemen na één ronde de 'oudjes' het over. En ga zo maar door. Er staan dit jaar ruim dertig koppels aan de start om 10.30 uur. Zij krijgen een zeer gevarieerd parcours voorgeschoteld: lange snelle stroken, afgewisseld door kombochten, een zandbak met bocht, een stevige trap, diverse heuveltjes en een wasbord.

Naast de Koppelcross vindt er om 12.00 uur een singlespeedwedstrijd (cyclocross met een versnelling) plaats. Dit is de première op het parcours van de Adelaar. Het recept is simpel: geen pitbike, geen karchers, geen campers. Alleen rauwe spierkracht en één elementaire fiets tegen de crosselementen. Crossen voor de fun, maar wel op het scherpst van de snede. In de praktijk komt er natuurlijk veel meer bij kijken. List en bedrog voor, tijdens en na de wedstrijden, het nuttigen van 'verboden' substanties, ploegentactieken, versnellingskeus, misleiding en koersinzicht spelen net als in het echte crossen een belangrijke rol.
Bij beide wedstrijden is het publiek welkom.