De Diependaalselaan blijft ondanks allerlei maatregelen een zorgpunt.
De Diependaalselaan blijft ondanks allerlei maatregelen een zorgpunt. Foto: Bastiaan Miché

Doelstellingen IBP gehaald, maar tegelijk ook de nodige zorgen

De bereikbaarheidsdoelstellingen zijn gehaald en de leefbaarheid van de buitenring is verbeterd na het IBP. Toch zijn er nog genoeg verkeerszorgen.

Vervolg voorpagina

Zonder het Integraal BereikbaarHeidsPlan had het autoverkeer vanaf de A27 er veel langer over gedaan om bij het Media Park te komen, blijkt uit de eindevaluatie van Experts in Traffic and Transport. Het beste voorbeeld daarbij is de route via de Diependaalselaan. Waren de wegwerkzaamheden niet uitgevoerd dan had die route ruim een uur geduurd, nu is dat nog geen twintig minuten.

Het zijn cijfers waar VVD-wethouder Floris Voorink van Verkeer alleen maar tevreden over kan zijn. Toch weet hij ook dat er nog wel degelijk files en zorgen bij buurtbewoners zijn wat betreft veiligheid en luchtkwaliteit. Hij roept daarom de Hilversummers op om de fiets te pakken en in Hilversum gevestigde bedrijven zouden hun personeel moeten stimuleren om met de fiets te komen.

Aan de andere kant, beseft hij, hebben mensen vaak geen andere optie. "En die mensen staan echt niet voor hun lol in de file. Kijk, een groot gedeelte van de files wordt veroorzaakt door de bedrijven hier, maar ik moet niet denken aan een Hilversum zonder werkgelegenheid. Je kunt de auto niet uit het straatbeeld bannen. Dat heeft zowel impact op het bedrijfsleven als op het woonleven."
Het IBP is het resultaat van een lang proces om de bereikbaarheid van Hilversum in het algemeen en het Media Park in het bijzonder te verbeteren. Naast Hilversum waren ook de buurgemeenten, provincie, Den Haag en het Media Park zelf bij de plannen betrokken. De Hilversumse maatregelen focusten zich op de buitenring. Ook waren er maatregelen om het Media Park beter bereikbaar te maken vanaf de stations.

Uit de cijfers van nu blijkt dat de voorspelde reistijden van toen (2005) kloppen. Daarbij is dus rekening gehouden met een toenemend aantal auto's. Zonder het gehele project hadden deze reistijden (vaak veel) langer geduurd. Ook het reguleren van verkeer met verkeerslichten - een onderdeel van het IBP dat anders is uitgevoerd dan oorspronkelijk beoogd - functioneert eveneens.
Ook de oversteekbaarheid van de buitenring - zowel voor fieters/voetgangers als auto's - is vooruitgegaan. Dat geldt met name voor de Johannes Geradtsweg (Noord) en Geert van Mesdagweg (West). Voor de Diependaalselaan (Zuid) geldt een ander verhaal. Daar moeten overstekers - ondanks de vier geregelde oversteekplaatsen - nog altijd lang wachten. Volgens de onderzoekers zal de aanleg van de tunnel onder het spoor in de Oosterengweg verbetering geven in het laatste knelpunt op de buitenring Oost.

Dan de leefbaarheid, beoordeeld aan de hand van geluidsbelasting en luchtkwaliteit. Dankzij geluidsarme wegdekken is de geluidsoverlast (op de Diependaalselaan na) overal verminderd. Ook de luchtkwaliteit is gedaald tot de wettelijke grenswaarden.
Het resultaat is besproken met bewoners en gebruikers. Zij zijn tevreden, maar hebben ook zorgen. Zo wordt er op sommige plekken (te) hard gereden.