De SP zette het theehuis dinsdag af met linten.
De SP zette het theehuis dinsdag af met linten. Foto: SP Hilversum

SP kraakt theehuis, zorgen in de buurt over bouwplannen blijven

hilversum Plotseling zijn ze actievoerders, de bewoners van de mooie Regentesselaan in Trompenberg. De afgelopen dagen was het opnieuw raak toen er in de tuin van het door hen omarmde theehuis werkzaamheden plaatsvonden. De werkzaamheden zijn op last van de gemeente uiteindelijk stilgelegd, maar toch. Er klopt iets niet, vrezen de bewoners. Zij krijgen steun van de SP en Hart voor Hilversum (HvH). Eerstgenoemde partij heeft het huisje nu 'gekraakt'.

Wat is er nu aan de hand? Regentesselaan nummer 10 en 12 waren allebei in het bezit van dezelfde familie. Nummer 12, het ruim honderd jaar oude theehuis, is gekocht door een man die elders in de wijk ook al panden kocht en daar zorgappartementen voor vermogende bejaarden realiseerde. Nu ligt er een voorstel om het theehuis te slopen en daar een megapand met negen toiletten te realiseren. En dat mag niet, menen de buurtbewoners. Het gaat immers om beschermd dorpsgezicht.

Onlangs uitten ze hun zorgen in de raadscommissie en werden zij gerustgesteld door wethouder Floris Voorink. Er zou kritisch worden gekeken naar de plannen. Een dag later stond er echter op de vergunningenpagina van de gemeente in deze krant dat de nieuwe eigenaar twee eeuwenoude eiken pal achter het theehuis mocht kappen. Dat bleek een foutje, meldde de gemeente direct. De bewoners waren dus opnieuw gerustgesteld, maar toch.
En afgelopen week was het opnieuw raak toen zes man aan de slag gingen in de tuin rondom het theehuis. Dat mag niet, maar het gebeurt toch, vertelt fractiemedewerker Henk Blok van HvH. "Er is geen vergunning verleend, maar de nieuwe eigenaar werkt om die vergunning heen. Schandalig."
Uiteindelijk werden de werkzaamheden na veel gedoe uiteindelijk stilgelegd. De tuin is momenteel echter een grote wildernis. Van de vijver die er lag is niets meer over. De gang van zaken was voor de SP reden om het theehuis met linten af te zetten en symbolisch te kraken. Zo blijven er zorgen, ook doordat er dinsdag op verzoek van de eigenaar in de tuin archeologisch onderzoek werd verricht. "Er wordt een vervelend spelletje gespeeld", vindt fractievoorzitter Bianca Verweij. "En dat doet geen goed aan het vertrouwen van bewoners in de gemeente."
Buurtbewoonster Tamara Peters is momenteel (ongevraagd) het gezicht van het verzet tegen de bouwplannen. Ook zij maakt zich zorgen en trekt de handelswijze van de gemeente in twijfel. Immers, zij en de andere bewoners moeten voor iedere kleine aanpassing aan hun huis een vergunning aanvragen en deze man kan kenneIijk zo zijn gang gaan. Ondertussen zijn allerlei organisaties, zoals de Bond Heemschut, Albertus Perk, Hilversum, Pas Op! en de Bomenstichting gevraagd om druk uit te oefenen op de gemeente om zo de plannen tegen te houden. De buurt is er namelijk van overtuigd dat de nieuwe eigenaar doorgaat tot het bittere eind.