Herdenking Februaristaking is soap

HILVERSUM "Ik ga niet zeggen dat ik de oorlog niet belangrijk vind, maar ik vind vrije pers ook belangrijk." Dat zegt burgemeester Pieter Broertjes een dag na de herdenking van de Februaristaking, die hij aan zich voorbij liet gaan. Reden van zijn afwezigheid was dat verschillende (rechtse) media niet welkom waren.

Die mediabedrijven waren Powned, GeenStijl, WNL, The Daily Standard en The Post Online. In een mail aan deze redacties schreef organisator Arthur Graaff onder meer: "onze ordedienst zal zo veel mogelijk eventuele opnamen tegenhouden."
Deze ordediensten en de vijf hierboven genoemde media waren niet herkenbaar aanwezig tijdens de slecht bezochte herdenking op de Kerkbrink maandagmiddag. Broertjes dus ook niet. Op Twitter schrijft hij onder andere: "Dat de organisator een aantal redacties van de vrije pers de toegang ontzegt, is zeer verwerpelijk en tegen de geest van de februaristakers. Leve het vrije woord."
Aanleiding voor het twitterbericht was dat sommigen dachten dat de gemeente het evenement organiseerde en daarmee verantwoordelijk was voor het bericht aan de vijf mediabedrijven. Dat was dus niet zo. Broertjes komt binnenkort met een brief waarin staat hoe hij de herdenking van de Februaristaking in de toekomst voor zich ziet. Over Graaff zegt hij: "Met deze man valt niet te werken."

11