Shiva de Winter sprak eerder dit jaar de politiek toe.
Shiva de Winter sprak eerder dit jaar de politiek toe. Foto: Bastiaan Miché

Hoofdpijndossier zwembad De Winter heeft met bouwstop nieuw hoofdstuk

De discussie speelt al maanden, maar de officiële opening van het nieuwe zwembad in Kerkelanden is voorlopig nog ver weg. "En daar zijn ruim 700 kinderen de dupe van."

HILVERSUM "Wij als ouders zien vooral een overheid die om wat voor reden dan ook onnodig tijd aan het rekken is, tot grote frustratie van veel mensen." Dat schrijven twee teleurgestelde ouders namens alle ouders wier kinderen de dupe zijn in de soap die Zwembad Kerkelanden heet.

Al maanden zijn er gesprekken tussen zwemschoolhouder Shiva de Winter en de gemeente Hilversum gaande over het realiseren van een kleinschalig instructiebad aan de Fransiscusweg 229, maar een resultaat is nog altijd - ondanks de welwillendheid die alle partijen tentoonspreiden - ver weg. Afgelopen week kreeg de discussie een nieuw hoofdstuk doordat De Winter een bouwstop kreeg opgelegd. De gemeente heeft nog altijd geen groen licht gegeven voor het zwembad en dus zouden de werkzaamheden in het pand illegaal plaatsvinden.

De Winter is het daar niet mee eens en heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente om de werkzaamheden toch voort te mogen zetten. Hij gaat er namelijk van uit dat de vergunning er alsnog komt en wil dan zo snel mogelijk open gaan en zwemlessen verzorgen. Immers, op dit moment moeten 700 leerlingen uitwijken naar zwembaden buiten Hilversum. Voor zo'n 200 kinderen (en hun ouders) is die afstand echter een brug te ver. Zij zijn daarom tijdelijk gestopt met de lessen. "Wij zijn erg teleurgesteld in alle perikelen die de bouw van dit zwembad belemmeren, met als laatste nieuws nu zelfs een acute bouwstop", schrijven de twee ouders aan burgemeester Pieter Broertjes. "Daarnaast lijkt de weerstand continu groter dan de argumenten (inclusief foutieve beschuldigingen), wat bij ons vraagtekens doet rijzen. Het zou ontzettend jammer zijn als dit zwembad niet (spoedig) gerealiseerd kan worden, omdat daar dan ongeveer 700 kinderen de dupe van zullen zijn."
Broertjes kan zich voorstellen dat de situatie voor de kinderen verre van ideaal is, maar stelt dat de aanvraag van De Winter niet voldeed aan de brand- en verkeersveiligheidseisen. Bovendien ontbreken voldoende parkeerplaatsen en voldoet het pand niet aan de eisen die nodig zijn om een zwembad te starten. Vele gesprekken tussen de verschillende betrokkenen volgden, maar zonder resultaat. "Helaas moesten wij concluderen dat dat niet tot voortvarendheid in het aanleveren van de vereiste informatie leidde. Tot op heden is nog niet voldaan aan alle eisen, daarom kunnen wij de vergunning nog niet verlenen. Bouwen zonder vergunning is niet toegestaan. Het doorbouwen aan het pand is bovendien niet zonder risico. Om die reden hebben we de bouwwerkzaamheden stilgelegd."

Als door een wesp gestoken menen de ouders dat De Winter wel degelijk de juiste informatie heeft aangeleverd. "De benodigde constructieberekeningen zijn maar liefst zes keer uitgevoerd, waarbij de conclusie telkens hetzelfde was, namelijk dat dat in orde is. Ook de brandweer heeft groen licht gegeven als het gaat om zaken als veiligheid, vluchtplan, omgeving et cetera. Kortom, uw argumentatie dat tot op heden nog niet voldaan is aan alle eisen klopt naar ons idee niet. Wij als ouders zien vooral een overheid die om wat voor reden dan ook onnodig tijd aan het rekken is, tot grote frustratie van vele mensen."
Floris Voorink is uiteindelijk de wethouder die het groene licht voor de bouw van het zwembad moet geven. Maar aanhangers van De Winter zien in de VVD'er vooral de persoon die continu dwarsligt. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen week noemt ook hij de bouwstop voor Zwembad Kerkelanden betreurenswaardig. Maar, voegt hij toe, iedereen mag pas bouwen als er een vergunning ligt. En hoewel er zicht is op verbetering, is deze er nog niet. "Op een gegeven moment moet je een grens trekken", verklaarde de wethouder de bouwstop.
De Winter zelf benadrukt dat alles wat er tot nu toe is gebouwd in het pand aan de Fransiscusweg in overleg is gegaan met de gemeente. De afspraak daarbij was dat het zwembad leeg zou blijven zolang de constructietekening niet was goedgekeurd. Maar volgens De Winter is er nu een bouwstop omdat de bouw te snel ging. "Maar het bad is nog niet gevuld."
Wat De Winter het meest frustreert is dat de discussie allang niet meer lijkt te gaan over de noodzaak van het bad. Immers, 200 van de pakweg 700 kinderen die zwemlessen bij De Winter Sport volgen, zitten nu thuis. De overige 500 zijn uitgeweken naar Baarn, Maarssen en Huizen.

De Winter meent dat de afgelopen weken wel degelijk alle benodigde stukken en aanpassingen zijn aangeleverd, maar dat het steeds maar wachten is op een reactie van de gemeente. Desondanks blijft hij positief en hoopt hij nog voor de zomervakantie het zwembad te kunnen openen, het liefst samen met Voorink. "Er wordt hier door alle partijen keihard aan gewerkt. Iedereen loopt op het puntje van zijn tenen, we krijgen er allemaal hoofdpijn van. Maar we gaan open. Honderd procent."