Enkele tientallen deelnemers liepen zaterdag mee met de mars van gerechtigheid.
Enkele tientallen deelnemers liepen zaterdag mee met de mars van gerechtigheid. Foto: Bastiaan Miché

'We moeten stoppen met racisme en elkaar gewoon liefhebben'

Dat Gillyon Emanuels is weggepest en wordt vervolgd, roept veel emoties op. Er is woede en bij de onderneemster veel verdriet én veerkracht om door te gaan.

HILVERSUM Aangeslagen, maar niet gebroken. Dat is de boodschap die Gillyon Emanuels zaterdag wilde meegeven. Ondernemen zit in haar bloed. Daar wil ze verder mee gaan, maar niet in Hilversum, want dat is haar onmogelijk gemaakt. "Dat ik mijn zaak heb moeten sluiten door toedoen van anderen is mij zwaar gevallen. Ik sta nu in een stad die mij als een baksteen heeft laten vallen."

De onderneemster van de inmiddels opgedoekte ijssalon/Surinaams eethuis 't Perronnetje neemt zaterdag het woord op het Oosterspoorplein. Dat is na de mars van gerechtigheid, een initiatief van Gerrel Liesdek, Raymond Pinas en Glenda Vijzelman. Met deze kleine wandeltocht door Hilversum met toespraken en muziek op het Oosterspoorplein willen de organisatoren Emanuels een hart onder de riem steken én een duidelijk signaal afgeven dat racisme niet geaccepteerd wordt.

Rond 13.00 uur verzamelen zo'n dertig deelnemers zich op het Stationsplein, de startplek van de mars van gerechtigheid. De dag en het tijdstip werken niet mee. Precies op dat moment geven Harry en Meghan elkaar in Windsor het jawoord en begint er in Amsterdam een Palestinademonstratie. Daarnaast zijn er problemen op het spoor en zit een aantal mensen vast in het verkeer. In de tussentijd zetten de aanwezigen, waaronder politici van Denk Amsterdam, Bij1 en de Hilversumse PvdA en SP, hun naam of een bemoedigende tekst op het spandoek 'Walk with Gilly'. Even voor 14.00 uur vertrekt de kleine groep naar de Kleine Drift. Liesdek is blij dat de boodschap van verbinding en saamhorigheid verkondigd kan worden. "Dit is geen zwart-witding. We moeten stoppen met racisme en discriminatie en elkaar gewoon liefhebben." Wel betreurt de organisator dat de opkomst zo laag is.

Voor 't Perronnetje, dat inmiddels ontruimd is, uiten diverse deelnemers hun zorgen. Racisme steekt nog altijd de kop op in Nederland en blijkbaar ook in Hilversum. Dat laatste verbaast een aantal, want Hilversum is toch die bruisende mediastad. "We zijn ook Nederlanders en geen tweederangsburgers", levert applaus op. Ook burgemeester Pieter Broertjes komt aan bod. Dat onder zijn hoede Emanuels nu vervolgd wordt, die jongens niet keihard zijn aangepakt en dat een hardwerkende onderneemster kan worden weggepest, is niet te bevatten bij de meesten. "Een burgemeester die niet kan optreden, moet aftreden", klinkt op de Kleine Drift voordat de stoet naar het Oosterspoorplein vertrekt.

Zelf heeft Emanuels niet meegelopen. Dat is emotioneel te heftig voor haar, zo geeft zij aan. In haar toespraak vanuit haar hart, zoals ze aan het begin van haar speech aangeeft, laat ze weten dat ze zich in de steek gelaten voelt door de gemeente Hilversum en het Openbaar Ministerie (OM). Dat zij haar zaak heeft moeten sluiten na tijdenlang te zijn lastiggevallen, geterroriseerd en gediscrimineerd door een groep jongeren doet haar pijn. Nu wordt ze nog vervolgd voor mishandeling van een paar jongens, nadat zij op 17 augustus slaags raakte met een aantal van hen. Slechts één raddraaier moet zich verantwoorden voor de rechter voor belediging. Op een YouTube-film is duidelijk te horen dat zij onder andere voor 'kankerzwarte' wordt uitgemaakt. Het is de wereld op z'n kop en oneerlijk, is haar stelling.

"Ik als zwarte moeder met een witte vader probeer mijn kinderen op te voeden met de gedachte dat zij meer zijn dan kleur. Dat ze beoordeeld moeten worden op wie zij zijn, wat zij doen voor de maatschappij en niet op hun etniciteit. Op deze manier wordt het alleen maar moeilijker gemaakt, want hoe moet ik mijn kinderen uitleggen dat mensen ongestraft racistische dingen naar ze roepen", zegt een zichtbaar geëmotioneerde Emanuels. "En dat de daders daar makkelijk mee weg kunnen komen, want dat is wel het beeld dat het OM nu afgeeft: van roep maar en doe maar. En je komt ermee weg. Dat is voor mij niet te bevatten. Ik ben mede hierdoor verhuisd uit Hilversum", is haar vervolg.

'Een burgemeester die niet kan optreden,
moet aftreden'

Het zijn zware tijden geweest voor Emanuels.