René Wollaars:
René Wollaars: "Voorheen moesten mensen naar de brandweerkazerne komen, maar die drempel was te hoog." Foto: Gooi en Eembode

Extra wijkbrandweerman noodzakelijk

René Wollaars is alweer ruim twee jaar wijkbrandweerman in Hilversum. Het werk bevalt hem prima, al zijn extra handjes in zijn ogen toch wel welkom en ook nodig.

HILVERSUM De stelling dat René Wollaars de afgelopen jaren tientallen levens heeft gered, vindt hijzelf enigszins overdreven. Maar aan de andere kant krijgt de wijkbrandweerman vanuit de repressieve dienst wel bij wijze van grap 'het verwijt' dat zij veel minder druk zijn dan voorheen. Toch is er nog genoeg werk aan de winkel, zeker nu ouderen langer thuis blijven wonen maar helemaal niet zo zelfredzaam zijn als men denkt.

De brandweer dichterbij de inwoners brengen. Met die gedachte startte begin 2016 Wollaars met zijn werkzaamheden als wijkbrandweerman. Hij was op dat moment 58 en vind het na dertig jaar branden blussen tijd voor iets anders. "Nu ben je bezig met het voorkomen van branden. Dat leek me leuk om te doen en is ook leuk. Een uitdaging. Voorheen moesten mensen naar de brandweerkazerne komen, maar die drempel was te hoog. Nu komen mensen na een brand in hun straat naar mij toe met de vraag hoe ze dat bij henzelf kunnen voorkomen."
Wollaars is tegenwoordig wekelijks te vinden in de bibliotheek, de Riebeeck, winkelcentrum Kerkelanden en buurthuis de Geus. Daarnaast gaat hij de wijken in, komt bij de mensen thuis en overlegt met onder meer zorg- en welzijnsorganisaties. Van belang is bijvoorbeeld dat wanneer thuiszorgmedewerkers bij ouderen komen en zien dat brandveiligheid te wensen overlaat, zij dit melden bij Wollaars.
Wat dat betreft zijn instellingen, bedrijven en ook inwoners - mede door het netwerk dat Wollaars heeft opgebouwd - veel bewuster bezig met brandveiligheid dan voorheen. Toch is er nog heel veel onwetendheid en ook onwil. Wollaars maakte al mee dat mensen hun woningen voor tienduizenden euro's opknapten maar een paar brandmelders voor 5 euro per stuk was ineens te duur. "Mensen gaan er vanuit dat het hen niet overkomt, zijn ook niet voorbereid. Heel simpele dingen kom ik bij een woningcheck - dat kan iedereen aanvragen - tegen. Op heel simpele vragen als 'Waar liggen de sleutels?' of 'Is er een vluchtplan en plek waar we na een brand afspreken?' hebben veel mensen vaak geen antwoord."

Wat ook verbaast is dat bewoners van aanleunwoningen helemaal niets hebben, ook geen bhv-organisatie, stelt Wollaars. Het aantal branden neemt misschien wel af, landelijk is het aantal ongelukken bij ouderen met maar liefst 80 procent toegenomen, zegt hij. "Er wordt dan gezegd dat die mensen voor zichzelf kunnen zorgen, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Zetten de waterkoker op het gas en dan het gas aan, of laten de magnetron aan... Daarom zijn er ook voorlichtingsbijeenkomsten voor een hele aanleunwoningengroep."
Gezien het werk dat Wollaars allemaal verricht, is het verbazingwekkend dat er in het hele land slechts zeven wijkbrandweermannen zijn. Toch zou Wollaars graag een extra wijkbrandweerman in Hilversum erbij krijgen. Hij is namelijk best wel druk, zegt hij, en - niet onbelangrijk - de noodzaak is er. "Je ziet ook dat de mensen blij worden van je adviezen. Dat ze zeggen: 'Ik ga gelijk een rookmelder kopen'. En er is altijd weer een groep waar we extra aandacht aan moeten geven. Binnenkort focussen we ons op jonge gezinnen die een kind krijgen. Wat dat betreft is nog genoeg werk. Ik kan dit gemakkelijk nog zes jaar tot aan mijn pensioen doen."