Het ongeluk op de Nieuw-Loosdrechtsedijk.
Het ongeluk op de Nieuw-Loosdrechtsedijk. Foto: Bastiaan Miché

Nul op rekest voor straatracers

HILVERSUM Nul op het rekest voor Walter en Casper van W.. De Rechtbank Leeuwarden heeft duidelijk laten weten dat er geen onderzoek komt naar het rijgedrag van Fleur Balkestein. Het Loosdrechtse duo had aangegeven dat er ook naar het gedrag van de 19-jarige Hilversumse, die in maart 2016 overleed aan de gevolgen van de straatrace, gekeken moest worden.

Vorige week donderdag maakte de rechtbank korte metten met dit verzoek. Binnen vijf minuten was de zaak beklonken. De straatracers wilden dat het bloed van Balkestein nader onderzocht zouden worden. Wellicht dat er alcohol in haar bloed zou zitten. Daarnaast verzocht het Loosdrechtse duo de belgegevens van de Hilversumse in te willen zien, zodat zij konden zien of Balkestein met haar telefoon bezig was toen zij de Nieuw-Loosdrechtsedijk opreed toen vader en zoon eraan geracet kwamen.

Volgens de rechtbank is er totaal geen aanleiding om te vermoeden dat Balkestein gedronken had op die noodlottige woensdag 16 maart of dat zij met haar mobiel bezig was. Het duo had het verzoek ingediend om zo te kunnen bewijzen dat de Hilversumse medeverantwoordelijk was voor het ongeluk. Deze juridische zet leidde tot veel ongeloof en verontwaardiging. Beide heren hebben in de rechtbank nooit berouw getoond.

Eind november kreeg Walter van W., die met zijn Porsche de auto van Balkestein met 167 kilometer per uur ramde, een celstraf van vier jaar en een rijontzegging van vijf jaar. Zoon Casper, die in zijn Mini Cooper achter hem aanreed, kreeg een werkstraf van honderd uur en een rijontzegging van een jaar. Beiden zijn in hoger beroep gegaan. Datzelfde geldt voor het Openbaar Ministerie.