Komen er in plaats van vrijwillige vuurwerkvrije zones straks aangewezen afsteekzones?
Komen er in plaats van vrijwillige vuurwerkvrije zones straks aangewezen afsteekzones? Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hoe is Hilversum vuurwerkvrij te maken? Daar gaat burgemeester Pieter Broertjes zich over buigen de komende maanden. In het voorjaar presenteert hij een voorstel aan de politiek. De wil in Hilversum is er om door te pakken.

Dat is toch enigszins opmerkelijk. Tijdens de laatste raadsvergadering van 2018 kwam het idee van een vuurwerkvrij Hilversum met bepaalde zones waar wel mag worden afgestoken al aan bod. Dit idee kwam uit de koker van D66. Een dikke maand terug luidde het antwoord van de burgervader dat dit een haast onuitvoerbaar idee is, omdat handhaving van zo'n groot gebied niet te doen is. Een lezing die de eigenaren van de Gooisevuurwerkwinkel bijvoorbeeld bevestigden.

Sindsdien is de jaarwisseling geweest: de schade is weer groot, opnieuw zijn er slachtoffers gevallen, heeft de korpschef van de Nationale Politie weer laten weten dat er een vuurwerkverbod moet komen en hebben Rotterdam en Amsterdam aangegeven al snel vuurwerkvrij te willen worden bij de viering van oud en nieuw. Daarnaast groeit de groep inwoners die het anders wil rond de jaarwisseling. De wereld ziet er toch anders uit en nu willen Broertjes en de politiek kijken wat er mogelijk is in Hilversum.
Daarvoor ziet de burgemeester kansen. Het nieuwe 'vuurwerkbesef' is in Hilversum al behoorlijk ingedaald. De vuurwerkvrije zones in het centrum werken goed. De centrale vuurwerkshow trekt steeds meer bezoekers. Daarmee heeft de mediastad een voortrekkersrol in het land. Diverse collega's van Broertjes komen bij hem langs om meer informatie te halen. "Het Hilversumse model van nu is dat het goed, gezellig en veilig is. Het gebied is niet al te groot en daarmee handhaafbaar", zei hij tijdens de commissie Economie en Bestuur.

Mede op verzoek van de politiek gaat de burgemeester onderzoeken hoe Hilversum in de nabije toekomst vuurwerkvrij kan worden gemaakt met enkele aangewezen 'afsteekzones'. Dit moet dan gebeuren in combinatie met meer vuurwerkshows. "Dat is een ander model, maar wel toekomstmuziek", sprak hij. Zelf vindt Broertjes dat consumenten nog wel siervuurwerk mogen afsteken. Op knalvuurwerk moet naar zijn mening een verbod komen. Hij blijft hopen op een besluit daartoe uit Den Haag.
Belangrijke gesprekspartners tijdens het onderzoek van Broertjes zijn de vuurwerkhandelaren. Blijft er voor hen een markt over, is de vraag van de commissie.