Het ziet ernaar uit dat er over enkele jaren geen intercity's van en naar Amsterdam Centraal rijden.
Het ziet ernaar uit dat er over enkele jaren geen intercity's van en naar Amsterdam Centraal rijden. Archieffoto's: Bastiaan Miché

Straks geen intercity's meer tussen Hilversum en Amsterdam Centraal

Het duurt nog enige tijd, de planning is 2029, maar het ziet er`naar uit dat Hilversummers straks niet meer met de intercity naar Amsterdam Centraal kunnen.

HILVERSUM In eerste instantie werd vanuit Amersfoort de noodklok geluid door het bericht dat de intercity van Amersfoort (via Hilversum) naar Amsterdam van de routeplanner wordt gehaald. Maar vervolgens werden ook de verkeerswethouders in 't Gooi en de Vechtstreek wakker.

Het heeft er alle schijn van dat de intercityverbinding tussen Hilversum en Amsterdam Centraal komt te vervallen. Treinreizigers van en naar de hoofdstad zijn daardoor straks aangewezen op de sprinter. De intercity richting Amsterdam-Zuid en dan overstappen op de metro is ook een optie. Dat laten de Gooise verkeerswethouders aan hun gemeenteraden weten na afspraken tussen staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) en de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Overigens duurt het nog wel even voordat het zover is. De maatregel gaat pas in per dienstregelingsjaar 2029.

Tijdens de discussie over het stationsgebied binnen de Hilversumse gemeenteraad deze week stelde PvdA-raadslid Jacqueline Kalk hier vragen over aan stationswethouder Arno Scheepers (VVD). Omdat het ‘nieuws vers van de pers was’, zoals hij zei, wist hij hier nog weinig over te vertellen. Hij meldde wel dat - zeker als corona voorbij is - de gemeente en NS uitgaan van meer reizigers op Station Hilversum. Mogelijk rijden er dan sprinters ‘in metro-achtige vorm (steeds vlak na elkaar), aldus Scheepers.
Een dag later kwam er de brief van de Gooise verkeerswethouders. Daarin staat dat de plannen voor zes intercity’s per uur (in plaats van vier) binnen deze OV-SAAL (Openbaar Vervoer Schiphol - Amsterdam - Almere – Lelystad) niet passen binnen de dienstregeling. De meest haalbare variant (ook wel S-baanvariant genoemd) is een ‘innovatief vervoersconcept’ waarbij sprinters en intercity’s deels gescheiden worden. Daar is nu voor gekozen.

Concreet betekent dit dat intercity's hoogfrequent rijden vanuit Flevoland en het Gooi naar Amsterdam-Zuid. Sprinters rijden hoogfrequent van Flevoland en het Gooi naar Amsterdam Centraal. Hierdoor hoeven intercity's de sprinters niet in te halen en zijn de verschillen in rijsnelheid op het spoor kleiner, is de gedachte. Bovendien kunnen er meer treinen rijden vanuit Flevoland. Ook wordt de deur-tot deur-reis voor het overgrote deel van de reizigers korter. "Voor slechts een kleine groep is sprake van een langere reistijd. Door deze keuze is er geen spooruitbreiding nodig bij Weesp en ook het station van Weesp hoeft niet grootschalig te worden verbouwd.”
Voor Hilversum, waar sinds eind 2007 voor het eerst in twaalf jaar weer intercity's stopten, heeft dit verschillende gevolgen. Zo rijden er op het traject Hilversum-Schiphol (via Amsterdam-Zuid) op werkdagen tussen 7.00 en 20.00 uur vier intercity's per uur. Er rijden vier sprinters tussen Hilversum/Gooi en Amsterdam Centraal en twee sprinters op het traject Utrecht - Hilversum - Almere.
Deze ontwikkelingen betekenen voor Gooicorridor dat er vanaf 2029 twee extra intercitytreinen gaan rijden tussen Hilversum en Amsterdam-Zuid en Schiphol (daarmee in totaal vier per uur). Maar de huidige intercityverbinding tussen Hilversum en Amsterdam Centraal vervalt dus. Reizigers naar Amsterdam kunnen er dan voor kiezen om de trein naar Zuid te pakken. Vervolgens stappen zij over op de metroverbinding Noord-Zuidlijn en zijn snel op veel locaties in Amsterdam. Dit geldt echter niet voor reizigers met bestemming verder dan Amsterdam Centraal, bijvoorbeeld richting Haarlem. Voor hen zijn de nadelen het grootst.

Wel zullen alle betrokken partijen nog bekijken waar verbeteringen mogelijk zijn. De Gooise wethouders hopen bijvoorbeeld dat goederentreinen op andere trajecten kunnen rijden, zodat er ruimte op het spoor komt voor intercity's tussen Amersfoort - Gooi - Amsterdam Centraal. "Anders dan deze optie zijn er weinig mogelijkheden om de door ons noodzakelijk geachte ruimte op het spoor te creëren, zo heeft ook onderzoek door Movares uitgewezen”, aldus de wethouders.

Toenmalig verkeerswethouder Erik Boog zag in 2007 weer de intercity in Hilversum stoppen.