Bij de Augustinusschool staat sinds een paar dagen een hek.
Bij de Augustinusschool staat sinds een paar dagen een hek. Foto: Bastiaan Miché

'Berlijnse muur' in Kerkelanden tegen overlastgevende jeugd

HILVERSUM Met extra fietssluizen en een betere verlichting bij de Augustinusschool hoopt de gemeente de al maanden durende overlast door jongeren in de wijk tegen te gaan. Ook is er bij het wandelpad naast de school een hek geplaatst om zo vluchtwegen af te sluiten voor deze jongeren.

Het tijdelijke hek - dat niet open kan - staat er nu een paar dagen, vertelt een gemeentewoordvoerder. Erop staat een bord met daarop de tekst 'Kloosterlaan-Augustinusschool tijdelijk dicht i.v.m. overlast'. Het is de bedoeling dat er binnenkort een nieuw permanent hekwerk voor in de plaats komt dat alleen tijdens de avonduren gesloten blijft.
Dan hoeven medewerkers en ouders van de school en buurtbewoners zelf ook niet meer om te lopen. Nu moet dat nog wel. De schoolleiding is daarom niet blij met deze maatregel en hoopt dat er snel 'passender oplossingen' komen, schrijft schooldirecteur Louise van der Burg aan de ouders.

Ook veek buurtbewoners zijn niet blij met deze 'Berlijnse muur', zoals enkelen verwoorden in een mail aan deze krant. "Doordat de jeugd zich misdraagt rond de Augustinusschool, hebben wij geen vrije toegang meer over wegen en paden. Wij gaan ervan uit dat iedereen recht op overpad heeft, dus ook daar. De gemeente is gewoon het spoor bijster."
De oplossing voor het probleem is volgens de bewoners simpel. Meer toezicht van de politie. "En dan niet in de auto, maar lopend en op momenten dat die jeugd zich daar tussen 18.30 en 23.00 uur bevindt. Zet er tijdelijk een bouwkeet neer met permanente bezetting. En haal met onmiddellijke ingang dat hekwerk weg. Tevens moet de school een hekwerk plaatsen voor de fietsenstalling. Daar gebeuren dingen die het daglicht niet kunnen velen."

In de Hilversumse wijk is het dus al al maanden foute boel. Een groep jongeren terroriseert de wijk, wordt er gezegd, met vernielingen, intimidaties en zelfs mishandeling. De eerste tekenen hiervan kwamen rond de jaarwisseling aan het licht toen onder meer tientallen ramen sneuvelden bij de twee basisscholen. Sindsdien is het niet veel rustiger geworden in Kerkelanden. "We maken ons - net als u - zorgen over de overlast", schrijft burgemeester Pieter Broertjes aan de buurtbewoners. Toch lijkt er volgens hem door de integrale aanpak van de laatste weken een rustiger straatbeeld te ontstaan. "We zijn er nog niet, maar we gaan er vol mee door."
Broertjes zal samen met wijkwethouder Annette Wolthers komende donderdagmiddag om 15.30 uur een bezoek brengen aan de wijk, schrijft hij in een brief aan de bewoners. Ook de politie, jeugdboa, jongerenwerker en opbouwwerker zijn dan aanwezig. De burgervader hoort graag van inwoners wat hun ideeën zijn voor een veiliger wijk. "Omdat wij het niet bij één gesprek willen laten, komen wij op donderdag 11 juni van 12.00 tot 14.15 uur weer in de wijk", schrijft de burgemeester.

De afgelopen weken is er in ieder geval extra inzet geweest vanuit alle organisaties, schrijft Broertjes in de brief. "We bekijken dagelijks hoe het in de wijk verloopt en grijpen in als dit moet. Maar u als bewoner heeft eveneens een belangrijke rol. We blijven graag de signalen vanuit de buurt ontvangen. Spreek ons gerust aan."
Daarbij vraagt Broertjes wel aandacht voor de omgeving. Hem valt op dat er veel afval in steegjes en tuinen ligt. "U helpt de aanpak te bevorderen door geen losse voorwerpen als bakstenen buiten uw tuin op te stapelen."