De brand leidde tot veel beroering in de wijk. Foto: Bastiaan Miché
De brand leidde tot veel beroering in de wijk. Foto: Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Rechtbank wil Hilversumse ruim jaar na woningbrand toch weer een kans bieden

HILVERSUM Het is de derde keer dat de 39-jarige Hilversumse die wordt verdacht van brandstichting in haar woning aan de Janseniushof vorig jaar Pasen en poging moord op haar toenmalige vriend, uit haar voorarrest wordt vrijgelaten.

De rechtbank liet weten dat ze het 'spannend' vindt, maar zegt tegelijkertijd dat ze de vrouw onder een aantal voorwaarden toch weer een kans wil bieden om haar leven op poten te zetten. "U moet snel een eigen huis en werk gaan zoeken zodat u niet zo afhankelijk van anderen bent. Wij willen ook dat u goed contact houdt met de GGZ en dat u zich laat testen op drugs- en alcoholgebruik."
De Hilversumse was dolblij toen ze hoorde dat ze morgen naar buiten mag. Ze bedankte de rechtbank en haar advocaat D. van der Heijden drie keer achter elkaar van blijdschap. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak zal op 25 augustus plaatsvinden voor de rechtbank in Lelystad.
Bij de brand raakte haar vriend ernstig gewond. Justitie denkt dat de vrouw de man in brand heeft gestoken. Toen hij in de ambulance kwam, rook een medewerkster van het ambulanceteam een sterke benzinelucht. "Ik ben besprenkeld met benzine", zou hij toen gezegd hebben. Hij wilde dit later niet bevestigen. De man was in totale shock en was zijn geheugen enige tijd kwijt. De politie trof in de woning een beker met benzine aan.
De vrouw ontkent de lezing van justitie. Zij zegt dat ze rond half vijf in de ochtend wakker werd van de brand. Daarop zou zij haar vriend, die op de bank lag te slapen, direct hebben gewekt. Volgens de Hilversumse probeerde hij de brand te blussen, maar kwam daarbij ten val waardoor hij de ernstige brandwonden opliep.
Het NFI heeft onderzoek gedaan naar het ontstaan van de brand. De brand verwoestte de volledige woning. Huizen in de buurt konden ternauwernood worden gered van de vlammen. Dit heeft voor veel beroering gezorgd in de wijk Kerkelanden. Om die reden legt de rechtbank de verdachte ook een verbod op om in Hilversum te komen. Op 25 augustus gaat de zaak verder.