Scenario's nodig voor beter MRA-gesprek

HILVERSUM Geef ons de opdracht deze zomer verschillende scenario's uit te werken voor het sleutelgebied van de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Dat is de oproep die het college van burgemeester en wethouders nu doet aan de gemeenteraad. Als de politiek daarmee instemt, dan hebben ze niet meteen ja gezegd tegen de tienduizend extra woningen die Hilversum voor 2040 wil realiseren.

Dat laatste benadrukte wethouder Floris Voorink van Ruimtelijke Ordening woensdag met klem. "Daarmee vragen we niet aan de raad of we tienduizend woningen mogen gaan bouwen", klinkt het luid en duidelijk uit de mond van de liberaal. Het college wil tijdens het zomerreces meerdere strategieƫn voor het spoorgebied uitwerken, zodat zij in het najaar terug kan komen naar de raad - en daarmee ook de samenleving, aldus de VVD'er - om inhoudelijk het gesprek over de toekomst van Hilversum aan te gaan. En ja, dat zullen best stevige gesprekken worden, weet hij. Daar is niets mis mee, maar er moeten ook duidelijke keuzes gemaakt worden.

In oktober wil Voorink de scenario's presenteren. Zoals eerder al benoemd komt er een small-, medium- en large-versie van wat mogelijk is in het Hilversum van de nabije toekomst. De gemeente heeft het zelf over variatie in bandbreedte; binnen de gemeentegrenzen welteverstaan. Bouwen in de natuur is uit den boze. "De hei is heilig", meldt de wethouder. "Voor de hele stad wil het college tussen de zesduizend en tienduizend woningen gaan bouwen in de komende twintig jaar. In de huidige bestemmingsplannen is nog ruimte om de komende twintig jaar tussen de drieduizend en vijfendertighonderd nieuwe woningen te bouwen. En dan is het echt op. Daarom willen wij een verdere ontwikkeling van het spoorgebied realiseren", luidt de uitleg.
Deze scenario's moeten dan in oktober de onderlegger zijn van de te voeren discussie. Belangrijk vertrekpunt voor de VVD'er is wel dat de politiek in de commissie in juni en de raadsvergadering in juli erkent dat Hilversum voor grote opgaven staat. Om de gemeente vitaal en aantrekkelijk te houden zijn meer en betaalbare woningen nodig en moeten er meer banen bij komen. Dat zijn zaken die moeten worden aangepakt en op de plank blijven liggen als dat niet gebeurt. Daar komen de vraagstukken duurzaamheid, leefbaarheid en mobiliteit nog bij. "We moeten dat allemaal in samenhang bezien en goed nadenken voor wie we huizen gaan bouwen en wat voor huizen we dan gaan bouwen. Het liefst voor mensen die hier ook hun boterham verdienen. Die koppeling met werkgelegenheid is belangrijk."

Vanuit de samenleving en politiek komt er steeds meer kritiek op de uitgesproken ambitie en tempo dat het college aanhoudt. Ook omdat er, mede vanwege de coronacrisis, inhoudelijk nog niet met elkaar over gesproken is. Met het oog op de omgevingsvisie komt het participatietraject dit najaar weer op gang. Het MRA-sleutelgebied valt binnen die discussie, stelt de portefeuillehouder. Wel is het zo dat Hilversum in november het MRA-huiswerk op orde moet hebben, want dan wordt vanuit het Rijk duidelijk of het sleutelgebied wordt aangewezen. Dat is belangrijk, want dan weet Hilversum of het kan rekenen op hulp van buitenaf, als in kennis, kunde en financiƫle middelen van de provincie Noord-Holland en het Rijk. Voorink snapt de ontstane commotie, maar zegt dat er zeker nog inspraak komt en dat er nog genoeg beslismomenten zijn voor de raad, die uiteindelijk bepaalt. "De zorgen zijn luid en duidelijk overgekomen bij het college", stelt de wethouder. "Laten we eerst die scenario's uitwerken. Daarin komt globaal te staan wat er zou kunnen. Hierin staat nog niet wat we op straatniveau gaan doen, maar wel hoe we globaal de zaken zouden kunnen aanpakken."