Het terras voor de Open Keuken.
Het terras voor de Open Keuken. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Terrassen centrum straks coronaproof

HILVERSUM Er is een aparte entree, waarvandaan gasten naar hun tafel worden begeleid, en een aparte uitgang. En even bij bekenden aanschuiven op het terras om een drankje mee te drinken, zit er voorlopig niet in. Maar in ieder geval gaan de terrassen in Hilversum, zoals op het Weversplein, vanaf maandag toch weer open.

En dat betekent een boel pas- en meetwerk. Waar komen de tafels precies en is er overal wel die bekende anderhalve meter afstand? De verschillende horecaondernemers in het centrum zijn er maar druk mee. Klagen doen zij niet, al blijft het balen dat het al weken mooi weer is en alles dicht bleef. Maar het glas is binnen de horecawereld altijd halfvol, vindt ook Cival Jansen van de Open Keuken op het Weversplein. "En natuurlijk is het voor iedereen wennen, maar na twee keer ben je eraan gewend."
Op het plein is straks plek voor ongeveer 250 stoelen: de Gulle Graef en Open Keuken samen. Dat is ongeveer drie kwart van wat er 'normaal' mogelijk zou zijn. Dat op het oog best behoorlijke aantal is voor een groot deel te danken door de uitbreiding die de gemeente Hilversum mogelijk maakte. "Met die uitbreiding zijn we echt enorm geholpen", vertelt Jansen. "En wat je in Hilversum merkt is dat de verschillende horecaondernemers en alle pleinen goed met elkaar zijn opgetrokken. Natuurlijk heeft ieder zijn eigen belang, maar aan de andere kant heb je elkaar ook nodig om Hilversum prettig te houden."
Volgen de horecaondernemer, die ook elders in de regio verschillende horecazaken bezit, loopt Hilversum sowieso voorop als het gaat om kijken welke mogelijkheden er zijn. Ook handig: op alle pleinen gelden straks dezelfde regels. Zodoende weten medewerkers, gasten en handhaving wat wel en vooral niet mag. Belangrijke regel is dat men vooraf een plaatsje moet reserveren (dat kan ook ter plekke) en er wordt gewerkt met een tijdslot. Ook zijn er verschillende looproutes en komen er separate toiletunits. Met toiletjuf, vertelt Jansen, om daaraan toe te voegen dat deze persoon geen geld zal vragen.
En als het aan Jansen ligt, mogen de terrassen morgen al open. De laatste voorbereidingen zijn gaande, maar eigenlijk is iedereen er klaar voor. Spannend is het natuurlijk wel, zeker doordat de weersvoorspellingen voor de komende dagen gunstig zijn. "Maar het wordt vooral spannend als we na de zomer weer naar binnen gaan. Er mogen straks dertig mensen naar binnen. Maar als er straks grotere groepen naar binnen mogen, kunnen er straks nog steeds maar dertig mensen in. Ik ben namelijk bang dat we nog wel even vastzitten aan die anderhalve meter. Maar voor nu zijn we superblij dat we weer open mogen."

Geen groot mierennest

'Superblij' zijn ook de horecaondernemers van Meddens en Roast op de Kerkbrink. Ook daar staat een aantal tafels al klaar voor 1 juni en op het plein zelf staat al een open tent, waardoor het straks grote terras voor Museum Hilversum voor een deel overdekt is. Donderdag komen de overige spullen binnen, vertelt Bert de Haan van Roast.
Op het plein is dan een terras met 160 stoelen. Vooraf reserveren is ook hier verplicht. "We hopen aan de ene kant op veel mensen, maar het moet ook geen groot mierennest worden", vertelt De Haan. "Het is fijn dat dit weer kan, maar het is blijdschap met een onbekend randje. Wat er op de verschillende plekken, zoals in IJmuiden, tijdens Hemelvaartsdag is gebeurd, wil je ook niet. Een zekere scepsis is er dus wel. Maar het is aan ons om dit in goede banen te leiden. En dit plein leent zich voor een terras."