Afbeelding
Foto: Archieffoto: Bastiaan Miché

'Snoeihard' handhaven op Zeedijk: acht fietsen naar depot

HILVERSUM Acht personen hebben dit weekend hun fiets moeten ophalen uit het fietsdepot, omdat zij hun tweewieler toch op de Zeedijk hadden gestald. Dat is het resultaat van de eerste twee dagen van 'snoeihard handhaven', zoals wethouder Arno Scheepers het vorige week aankondigde.

Vorige week dinsdag besloot het college van burgemeester en wethouders dat strenger handhaven op de kop van de Zeedijk nodig is. In de rest van het centrum staan haast geen fietsen meer op plekken waar zij niet mogen staan, maar de Zeedijk blijkt toch een locatie te zijn waar de Hilversummer graag de stalen ros neerzit. En dat terwijl de ondergrondse fietsparkeergarage echt op een steenworp afstand is.
Dat Hilversum strenger is gaan handhaven, heeft alles met de coronatijd te maken. Volgens Scheepers is de passage hier al smal, zeker bij een drukbezochte winkel als Action waar vaak rijen voor de deur staan. Als er dan ook nog fietsen in de weg staan, dan komt de anderhalve meter afstand in het geding.
Daarnaast is het stallen van fietsen hier ook gewoon verboden. En dat is al even zo. Sinds november vorig jaar is er een grote fietsparkeergarage, waar het parkeren van de fiets de eerste 24 uur gratis is. "De reactie van de mensen was dat ze dit eigenlijk ook wel wisten", meldt een gemeentewoordvoerder desgevraagd over de acht fietsbezitters die dit weekend 15 euro moesten aftikken nadat hun fiets verplaatst was van de straat naar het fietsdepot. "We hebben geen negatieve reacties ontvangen", luidt het vervolg uit het raadhuis. "We blijven handhaven tot het moment dat er geen fietsen meer geparkeerd worden op de Zeedijk. Het beleid is altijd geweest om het voetgangersgebied vrij te houden van fietsen. Het zijn geen nieuwe regels."

Sinds augustus vorig jaar kent Hilversum een compleet ander fietsparkeerregime in het dorp. In de loop der tijd zijn er veel fietsvoorzieningen bij gekomen in en rond het centrum. Zo zijn er de nodige nietjes bij gezet aan de randen van het winkelhart, is er op het voormalige GAK-terrein een nieuwe fietsparkeerplaats gekomen en ook nog een nieuwe inpandige garage op de Zeedijk/Herenstraat. Sinds deze voorziening er is, is de parkeerplek aan de Zeedijk gesloten.