Tinus Koops liet weten aangifte te zullen doen tegen Broertjes.
Tinus Koops liet weten aangifte te zullen doen tegen Broertjes. Foto: Bastiaan Miché

'Mixed feelings' na lockdownprotest

HILVERSUM 'Mixed feelings', zegt hij zelf, overheersen bij burgemeester Pieter Broertjes na de voortijdig beëindigde demonstratie tegen de lockdown. De betoging op het Marktplein stopte een half uur eerder toen een deel van de menigte op de harde housemuziek ging dansen.

"Hiermee werden én de anderhalvemetermaatregel én de geluidsafspraak duidelijk overtreden", aldus Broertjes.
De demonstratie - door actiegroep Nederland in Opstand - was als protest tegen de lockdown, de coronamaatregelen, kinderrechten en vrouwenrechten. Broertjes stond de betoging toe, maar een groot dilemma in deze tijden van zware lockdown was het wel. "Demonstreren is een grondrecht. Maar met de ziekenhuizen vol, overbelaste zorgmedewerkers en vele burgers en ondernemers die worstelen met de beperkende maatregelen is de volksgezondheid nog meer dan in andere tijden een prioriteit."
Zondagmorgen, een paar uur voor de demonstratie, werden er op het plein 600 cirkels aangebracht zodat de aanwezigen afstand hielden. Dat lukte redelijk, al moest organisator Tinus Koops meerdere malen de paar honderd aanwezigen oproepen verder uit elkaar te staan. Uiteindelijk stopte Broertjes - na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie - de bijeenkomst. Koops reageerde daarop woedend. Hij liet weten aangifte te zullen doen tegen Broertjes

9 Druppel