Afbeelding
Foto: Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Doodschieten man 'gerechtvaardigd'

HILVERSUM De politieagent die op 27 mei vorig jaar een 39-jarige man bij de Algemene begraafplaats Berestein/Corversbos neerschoot, wordt niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) concludeert na uitgebreid onderzoek door de rijksrecherche dat de man zich op dat moment in een noodweersituatie bevond en noemt het gebruikte geweld 'gerechtvaardigd'.

"De situatie was zeer dreigend en de agent had op het betreffende moment geen andere, minder ingrijpende, middelen meer ter beschikking dan het lossen van een gericht schot”, aldus het OM. "Het Openbaar Ministerie stelt daarom, ondanks de tragische afloop, geen vervolging in tegen de agent.”
Het incident vond plaats op woensdag 27 mei. Daarbij trok de man een spoor van vernielingen op de begraafplaats. Omdat er een agent betrokken was bij de kwestie, deed het OM vervolgens onderzoek. Binnen dat onderzoek zijn behalve de agenten diverse getuigen gehoord, waaronder wandelaars, een boswachter en medewerkers en een bezoeker van de begraafplaats. Daarnaast is er uitgebreid technisch onderzoek gedaan, onder meer door het NFI.
Uit het onderzoek blijkt nu - driekwart jaar later - dat de politieagent is aangevallen terwijl hij op zijn rug op de grond lag. "De agent kon op dat moment niet op directe assistentie van collega's rekenen”, meldt het OM.

5 Verwarde toestand

Afbeelding