Ronald de Beer voor zijn Primerawinkel in Seinhorst.
Ronald de Beer voor zijn Primerawinkel in Seinhorst. Foto: eigen foto

'Wij zijn van alle markten thuis'

De stapels nieuwe boeken in de Primera winkel in Seinhorst liggen er verzorgd bij. De wenskaartenvakken zijn netjes gevuld met kleurige kaarten. De wanden vol bijzondere en aparte cadeautjes lonken. Winkeleigenaar Ronald de Beer is tevreden. Dik tevreden.

"Dat ziet er toch mooi uit?" Ronald de Beer is trots op zijn Primera winkel in het winkelcentrum Seinhorst. Hoewel Ronald de Beer nog maar 47 jaar is, staat hij al bijna een kwart eeuw in de winkel. "Voor het runnen van een winkel als deze moet je van vele markten thuis zijn. Primera is een gemakswinkel met onder meer tijdschriften, boeken, cadeau- en wenskaarten en kansspelen. Dat ik als tabaksondernemer ben begonnen en een paar jaar later verschillende winkels onder mijn hoede zou hebben, had ik ook nooit gedacht."

De ervaring die De Beer in de andere winkels opdeed komt hem goed van pas in de winkel in Seinhorst. Hij runt de winkel samen met zijn vrouw en het ondernemerspaar heeft daar veel plezier in. "Nu bijna vijfentwintig jaar geleden opende ik in Soest mijn eerste Primera winkel. Dat was natuurlijk hartstikke spannend, maar dat ging zo goed dat ik dertien jaar geleden in Maarssen de deuren van onze tweede Primera opende." Het ondernemerstalent zit in de familie; zijn ouders runden ook een winkel, die hij een paar jaar geleden overnam. "Weet je, geen dag is hetzelfde. Het leukste van mijn vak vind ik het ondernemen maar ook het adviseren van klanten. We hebben stapels boeken liggen. Met uitgeverijen heb ik goed contact, de lijntjes zijn kort en dat betekent dat ik een goede sortering heb en weet wat ik in huis heb." Zeer te spreken is De Beer over de organisatie van Coöperatie Primera, die hij altijd vernieuwend noemt. "Neem als voorbeeld de cadeaukaarten; we hebben maar liefst honderd verschillende kaarten. En van elke kaart maken we een echt cadeautje. Weet je dat ik tijdens mijn opleiding het vak presenteren en inpakken het leukst vond?"

Maar er is meer vakkennis in huis: pasfoto's maken. "Klanten kunnen voor officiële documenten foto's laten maken." En wie een gokje wil wagen: De Beer verkocht ooit een Staatslot waarop de Jackpot van 38,4 miljoen viel en andere grote prijzen, variërend van een Audi tot tien keer een ton. "Laten we hopen dat het geluk ook in Hilversum ligt."