Afbeelding
Foto: © Bob Awick

'Betekenis geven in het onderwijs is fijn'

Drie dagen geeft hij aan groep 8 les en de andere twee dagen is hij druk als bovenschoolse ICT'er. Joep van Maarseveen heeft het prima naar zijn zin op De 7-Sprong.

Het verschil maken. Betekenis geven. "Dat maakt het onderwijs zo mooi en zorgt ervoor dat ik elke dag met plezier naar mijn werk ga", vertelt Joep. De 7-Sprong is onderdeel van de Proceon Scholengroep, een organisatie waarvoor Joep met plezier werkt. "Er wordt geluisterd en gekeken naar je talenten."

Nu ruim negen jaar geleden kwam de nu 32-jarige Joep terecht op basisschool De 7-Sprong. Met passie vertelt hij over zijn vak. Over hoe mooi het onderwijs is. "Als onderwijzer maak je het verschil. Ik vind het belangrijk dat kinderen het gevoel hebben erbij te horen, dat ze zich veilig voelen. Dat ze zichzelf kunnen zijn."

Na negen jaar voor de klas te hebben gestaan, begon het te kriebelen bij Joep. "Lesgeven vind ik superleuk, maar ik zocht ook een mogelijkheid om door te ontwikkelen. Proceon gaf me die kans door met me mee te denken en samen onderzochten we de mogelijkheden. En zo ben ik nu naast meester bovenschoolse ICT'er en leer ik kinderen mediawijs te zijn en hoe ze veilig op het internet kunnen." Door zich twee dagen bezig te houden met het ICT-beleid en drie dagen voor de klas te staan heeft Joep het prima naar zijn zin. "De combinatie is heel fijn. Wat ik belangrijk vind in het onderwijs is om de kinderen zo goed mogelijk les te geven, ze te laten zien wat hun talenten zijn en hoe ze die het beste kunnen benutten. Het zijn tenslotte de wereldburgers van de toekomst." Een belangrijke rol was voor Joep weggelegd tijdens de coronaperiode. Juffen en meesters gaven online les en Joep begeleidde dat proces. "Het is dan geweldig als het allemaal lukt. Na een week liep alles op rolletjes. En waarin ik ook veel plezier heb is kinderen te leren programmeren. Dat doen we ook met robotjes. Kinderen leren veel van simpele programmeeropdrachten."

Joep staat nog steeds vierkant achter zijn beroepskeuze en vindt Proceon een organisatie die goed bij hem past. "Er wordt naar je geluisterd en meegedacht. Extra inspanningen worden gezien en gewaardeerd. En dat is niet noodzakelijk, maar het motiveert wel en maakt werken nog leuker."