Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

't Gaat goed met de Gijsbrecht

Renske Schriemer is een gelukkig mens. De straatmanager meldt niet zonder trots dat er sinds vorige week geen leegstand meer op de Gijsbrecht is. "En dat is best bijzonder na zo'n heftige en uitdagende coronaperiode. Daar zijn we hartstikke blij mee."

Er is afgelopen jaren knetterhard gewerkt achter de schermen van de Gijsbrecht. Deden ondernemers eerst het bestuurswerk erbij, nu zijn ter ondersteuning ook professionals aan de slag gegaan. Renske is er een van. Als straatmanager zorgt zij voor verbinding. Zij is de schakel tussen de pandeigenaren, de ondernemers en bijvoorbeeld de gemeente. "De Gijsbrecht floreert meer dan ooit. De corona heeft, naast veel zorgen en uitdagingen, ook gezorgd voor goede ontwikkelingen; door de pandemie hebben velen gehoor gegeven aan de kreet 'shop local'. Zij bezochten de winkels tijdens de corona en zijn dat blijven doen. Door de corona is er veel meer aandacht voor duurzame, eerlijke producten. Mensen nemen meer de tijd voor koken en maken gebruik van goede producten. Die verkrijgbaar zijn bij de specialisten op de Gijsbrecht."

Trots is ze op de nieuwkomers; zo opent Your Coffee binnenkort een vestiging op de Gijsbrecht, is Ivy Office neergestreken waar ZZP'ers een flexplek kunnen huren en verzekerd zijn van goede koffie en heeft traiteur la Cuiselle zijn deuren op nummer 189 geopend. "Met de komst van bijvoorbeeld Your Coffee wordt de Gijsbrecht een plek waar je langer blijft. Er is tijd voor een praatje en klanten worden elke keer weer aangenaam verrast." Als geen ander kent Renske de Gijsbrecht; ze had er ooit een eigen winkel, deed toen al bestuurswerk erbij en toen een ondernemer opperde dat er meer management moest komen, stapte ze naar voren. "We namen een extern adviseur in de arm om het professioneler te maken, ik volgde een opleiding tot centrummanager. En sinds afgelopen zomer ben ik straatmanager. Mijn taak is om in gesprek te gaan, te verbinden en mee te denken over het gebied. En dat doet ze. Zo overleggen de ondernemers met de gemeente en een landschapsarchitect om de buitenruimte beter te maken. "Ik zie het echt al voor me: over een aantal jaar is de Gijsbrecht een gemoedelijke plek waar je heerlijk kunt shoppen en flaneren. Waar hardwerkende ondernemers nog steeds tijd voor een praatje hebben en je je welkom voelt."