Afbeelding
© Foto Miché / Bastiaan Miché

'Heren, 't mag best wat netter!'

Weinig mensen zaten tijdens het thuiswerken strak in het pak achter de laptop. Is niet erg, maar nu is het mooi geweest. We gaan weer naar kantoor en laten we dat nou gewoon in stijl doen. Cambridge heeft alles in huis om de man casual en stijlvol te kleden.

Zijn carrière startte hij bij modewinkel Meddens, helemaal onder aan de ladder. Maar daar leerde Claudius Harinck wel het vak. "Ik mocht een maandje meelopen in het atelier en zag hoe de kleermaker te werk ging. Dat was magisch om te zien. Puur vakmanschap." Dat was in 1986 en anno 2021 is hij eigenaar van Cambridge New Style, de herenmodezaak met de misschien wel de mooiste gevel van de Gijsbrecht.

Cambridge is al zesenveertig jaar gevestigd in de gezellige winkelstraat en heeft een vaste klantenkring. Aan de voorgevel van het pand is nooit iets veranderd, van binnen heeft Claudius het grondig verbouwd. Hij geeft toe dat veel mensen denken dat Cambridge alleen maar heel dure pakken aan heel chique mensen verkoopt. "Dat was misschien vroeger wel zo, maar nu allang niet meer. Ik verkoop nog steeds pakken voor verschillende gelegenheden, maar heb veel meer casual kleding in huis."

Nu de coronaregels weer zijn versoepeld en de winkels weer open zijn, hoopt Claudius dat de man zich weer een beetje netter gaat kleden. Dat hij zijn sneakers inruilt voor een paar elegante schoenen en zijn slobberige joggingbroek omwisselt voor een mooi pak. "Kijk naar een Humberto Tan en een Sven Kockelmann: twee bekende Nederlanders die weten hoe het hoort. Zij zijn een mooi voorbeeld voor Nederlandse mannen." 

Naast service bieden is een goed advies geven een ander talent van Claudius. Met zijn jarenlange ervaring en oog voor detail meet hij mannen kleding aan die hun persoonlijkheid onderstreept. "Trek iets positiefs aan, dat past altijd, zeg ik vaak. En dat is een waarheid als een koe."

Claudius heeft er zin in. "Laat de feestmaand maar komen. Dan is het sowieso fantastisch om hier op de Gijsbrecht te winkelen. Het is een van de leukste winkelstraatjes waar allerlei speciaalzaken zijn gevestigd en waar nauwelijks leegstand is. Dat kun je van het Hilversumse centrum niet zeggen."