Groot Goylant
Groot Goylant Foto: Annemarie Veen - Stanneveld

Hilversum verlengt inzet jongerencoaches op drie scholen: ‘Deze aanpak levert een duidelijke meerwaarde op voor de leerlingen’

Onderwijs & Wetenschap

HILVERSUM - De inzet van jongerencoaches op het Hilfertsheem College, de Gooise Praktijkschool en Groot Goylant wordt met twee jaar verlengd. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. “Deze aanpak levert een duidelijke meerwaarde op voor de leerlingen van de drie scholen, blijkt uit de eerdere inzet van deze coaches.”

Sinds de coronapandemie zijn op deze drie scholen voor voortgezet onderwijs, met leerlingen met de hoogste ondersteuningsbehoefte, jongerencoaches ingezet met middelen uit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). De specifieke keuze voor deze drie scholen, is tot stand gekomen in overleg met de betrokken schoolbesturen en de veiligheidspartners. Hoewel erkend wordt dat andere scholen ook kunnen profiteren van jongerencoaches, worden de beschikbare middelen ingezet waar de impact het grootst is.

Jongerencoaches spelen volgens de gemeente een belangrijke rol in het verbeteren van de veiligheid en het welzijn op middelbare scholen. Deze professionals zijn van waarde bij de aanpak van zaken als criminaliteit en onveiligheid, pestgedrag en zowel verbale als fysieke agressie. Dit leidt tot een positievere sfeer in de klas, meer respect voor docenten en medeleerlingen en minder geweld en onveiligheid op school. Ook worden docenten op pedagogisch vlak bekwamer en levert hun inzet een betere communicatie met de buurt en de zorg- en veiligheidspartners op.

Veilige leeromgeving
“Elke Hilversumse leerling heeft het recht om zich veilig te kunnen ontwikkelen. Jongerencoaches helpen bij het bouwen aan een veilige leeromgeving die cruciaal is voor goede schoolprestaties en het voorkomen van vroegtijdig schoolverlaten”, aldus wethouder Karin van Hunnik (Onderwijs). “De jongerencoaches hebben in de afgelopen jaren hun meerwaarde laten zien. Daarom heeft het college ervoor gekozen om hun inzet te verlengen.”

De coaches leveren een concrete bijdrage aan de doelstellingen van het Integraal Veiligheidsplan (IVP) 2023-2026 van de gemeente Hilversum op het gebied van het voorkomen van ondermijnende criminaliteit, het bevorderen van digitale veiligheid, het tegengaan van maatschappelijke onrust en het voorkomen van betrokkenheid bij drugshandel.

30.000 euro
De drie scholen ontvangen elk jaarlijks een subsidie van 30.000 euro voor de inzet van een jongerencoach voor de periode 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025, onder voorbehoud van goedkeuring van de Programmabegroting door de gemeenteraad. Na afloop van de subsidieperiode in 2026 wordt de inzet van de jongerencoaches geëvalueerd en besloten of en hoe de subsidie voor de voortzetting van de jongerencoachprojecten verder gaat.