Het overgebleven H-vormige complex.
Het overgebleven H-vormige complex. Foto: Bastiaan Miché

Het H-park aan de Oude Amersfoortseweg

Aan het begin van de vorige eeuw bouwde het innovatieve Duitse farmaciebedrijf Beiersdorf een uitgebreid fabriekscomplex aan de Oude Amersfoortseweg 121-123 in Hilversum. Het bedrijf was ‘uitvinder’ van de al snel wereldberoemde Nivea-crème en van de zelfklevende pleisters met een gaasje onder de naam Hansaplast, destijds een revolutie in wondverzorging.
In 1951 werd het complex uitgebreid met een compleet nieuwe fabriek ‘voor chemisch-farmaceutische producten’ in een typische naoorlogse industriële bouwstijl, ontworpen door architect E.G. Middag (1897-1985). Kenmerkend waren de lange rijen vensters in stalen kozijnen, ritmisch aangebracht tussen over de gehele hoogte van de gevel vooruitstekende betonnen kolommen.
Jarenlang waren de hoge schoorsteen en de in de avond opvallende blauwe letters ‘NIVEA’ op de fabriek een markant en herkenbaar oriëntatiepunt langs het spoor van Hilversum naar Amersfoort. Deze verdwenen nadat het bedrijf begin jaren tachtig uit Hilversum vertrok.
Enige tijd was in een van de kantoren op het terrein het Nederlands Omroepmuseum gevestigd, en later de Hogeschool voor de Kunsten. Tegenwoordig is het terrein van alle overbodige gebouwen ontdaan. Het overgebleven H-vormige complex (waarnaar de naam H-park verwijst) is omgetoverd tot een moderne woon-werkleefomgeving. De robuuste naoorlogse karakteristieken van de voormalige Beiersdorffabrieken zijn opnieuw zichtbaar gemaakt. Door de sloop van een deel van het oude fabriekscomplex ontstond er rondom ruimte voor een fraaie parkaanleg.

Wekelijks zet het Dudok Architectuur Centrum een bijzonder gebouw in de schijnwerpers en wordt architectuur ervan toegelicht. Hiermee vragen we aandacht voor de architectuur van Hilversum.