Afbeelding
Foto's: De Veemarkt

Hilversums supertalent (11) tweede bij NK biljarten voor jeugd

Sport

HILVERSUM - De pas 11-jarige Jayden van Buren heeft bij het Nederlands kampioenschap biljarten (libre) voor jeugd in Doetinchem een geweldige prestatie geleverd. De jonge Hilversummer, die het op moest nemen tegen vooral 17 en 18-jarigen, won na een mooie strijd het zilver. 

“Het ging goed”, vertelt Jayden de volgende dag. “Ik ben blij met de tweede plek, maar ik had kunnen winnen. Dit was mijn eerste NK, volgend jaar ben ik er weer bij.”

De jonge Hilversummer biljart pas twee jaar. Dat ontstond toen zijn vader Nils van Buren hem meenam naar Café Noord aan de Jan van der Heijdenstraat. In eerste instantie rolde Jayden voor de lol een paar ballen over de tafel, waarna hij besloot om toch maar eens een keu (stok) te pakken. Direct was het talent zichtbaar, vertelt Nils. “En meer mensen zagen dat-ie steeds beter werd.”

Tegenwoordig krijgt Jayden training van de in de biljartwereld bekende trainer Ronald van der Made. Twee keer in de week traint de Hilversummer in het café, één keer in een biljartcentrum en op vrijdagavond bij zijn club in het Brabantse Heeswijk Dinter. Er is namelijk geen club in deze regio waar jeugdbiljart is. Ook speelt hij namens deze vereniging op zondagavond competitiewedstrijden. Jayden: “Een club dichterbij zou wel fijn zijn.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Wat de jonge Hilversummer nu zo leuk vindt aan biljarten, is een lastige vraag. Het lijkt erop dat hij er ooit mee is begonnen en nooit mee is gestopt. De komende jaren zal hij zeker nog deelnemen aan het Nederlands kampioenschap. Zijn vader is in ieder geval al geen partij meer voor hem. “Als ik win, is het met heel veel mazzel”, lacht Nils. Hij zegt dat zijn zoon vooral van het succes moet gaan genieten en dan wordt vanzelf duidelijk hoe ver zijn zoon komt. “We gaan het zien. Maar volgend jaar gaat hij ook naar de middelbare school. Ook dat wordt ook weer een hele uitdaging.”


Uit de krant