Wethouder Bart Heller, eerder dit jaar, en regiodirecteur Irma Winkenius van NS bij de ondertekening van de overeenkomst voor een nachttrein.
Wethouder Bart Heller, eerder dit jaar, en regiodirecteur Irma Winkenius van NS bij de ondertekening van de overeenkomst voor een nachttrein. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Feestelijke start eerste nachttrein op station Hilversum; rode loper voor reizigers in stationshal

Vervoer & verkeer

HILVERSUM - Een toch wel historisch moment komend weekend op alle Hilversumse stations. In de nacht van zaterdag op zondag stopt hier de eerste nachttrein vanaf Utrecht Centraal. En dus is er rond 2.00 uur een feestje op station Hilversum. 

Patricia Kleijn, Public Affairs Manager van NS, Pauline Wortel, commercieel manager Transdev en wethouder Bart Heller van gemeente Hilversum zullen de nachttrein feestelijk verwelkomen op station Hilversum. In de stationshal rollen zij de rode loper uit om de treinreizigers te begroeten. 

Met ingang van de nieuwe dienstregeling rijdt NS elke vrijdag- en zaterdagnacht de nachttrein tussen Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal (en vice versa) met stops op alle drie de Hilversumse stations. Hierdoor wordt het voor reizigers van en naar Hilversum mogelijk om ’s nachts tussen Amsterdam en Utrecht te reizen. 

De eerste nachttrein vertrekt op 10 december 2023 vanaf Utrecht Centraal om 1.51 uur en stopt iets na 2.00 uur ’s ochtends als eerste op station Hilversum Sportpark. De trein vervolgt zijn route langs de stations Hilversum, Hilversum Media Park en Amsterdam Centraal. Om 2.40 uur rijdt de nachttrein vanaf Amsterdam Centraal via de Hilversum stations terug naar Utrecht Centraal en arriveert daar om 3:25 uur ’s ochtends.

Meer dan alleen Hilversum
Reizigers kunnen met deze nachttrein op Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal ook eenvoudig overstappen naar bestemmingen zoals Rotterdam Centraal, Den Haag Hollands Spoor en Schiphol Airport. Bovendien sluit op zaterdagavond de extra late trein uit Arnhem en Ede-Wageningen op Utrecht Centraal aan op de nachttrein richting Hilversum. 

Daarnaast biedt de nachttrein in de nacht van zaterdag op zondag de mogelijkheid voor reizigers om verder te reizen met de nachtbus naar Blaricum Bijvanck en Huizen en in de toekomst ook naar Laren en Eemnes zodra de HOV-haltes gereed zijn.

Het station van Hilversum blijft open in de nachten dat de nachttrein rijdt. De winkels sluiten op de bekende reguliere tijden en ook de fietsenstalling gaat ’s nachts zoals gewoonlijk om 1:00 uur dicht. Reizigers die de nachttrein gebruiken, krijgen daarom het advies hun fiets elders te stallen.

Belang voor de regio
Bart Heller, wethouder Bereikbaarheid en Parkeren, kijkt uit naar de feestelijke opening en benadrukt het belang van deze nieuwe nachttreinverbinding en de voordelen ervan voor reizigers uit Midden- en Oost-Nederland: “Met de introductie van de nachttrein tussen Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal, met stops op alle stations in Hilversum, wordt de stad aangesloten op het reguliere nachtnet van NS in de Randstad. Deze trein is er echt voor iedereen die op een laat tijdstip van en naar Hilversum wil reizen.”

Ook Patricia Kleijn, Public Affairs Manager NS, gelooft in de positieve impact die de komst van de nachttrein heeft op de bereikbaarheid van Hilversum en de regio: “Het besluit dat de gemeente Hilversum genomen heeft, getuigt van lef en ondernemerschap. Het is een stap vooruit in de reismogelijkheden voor onze reizigers. We geloven dat dit niet alleen de regio zal versterken, maar ook de bereikbaarheid van Hilversum met andere delen van het land zal vergroten.”

Uit de krant