Afbeelding

Broertjes: 'Waakzaamheid is geboden, juist in Hilversum'

Algemeen

HILVERSUM – Waakzaamheid is geboden en dan juist ook in de mediastad van Nederland volgens burgemeester Pieter Broertjes. Met z'n allen moeten we de vrijheid van meningsuiting borgen en bewaken. "Die weerbaarheid ligt in onze handen", aldus de burgervader.

Broertjes was vanavond een van de sprekers op de Kerkbrink, waar een publiek protest was georganiseerd tegen de aanslag die gisteren in Parijs plaatsvond in het kantoor van satirisch weekblad Charlie Hebdo.

Aanslag op democratie
"Dit was een aanslag op onze ziel van de democratie", meldde de oud-hoofdredacteur van De Volkskrant. "Als samenleving zijn we verantwoordelijk voor de vrijheid van meningsuiting; een groot goed. Daar moeten we waakzaam voor zijn en juist in Hilversum, dat de mediastad van Nederland is", betoogde de burgervader.

Hoop en kracht
De grote opkomst, de vele steunbetuigingen en de aanklacht tegen terreur in vele (internationale) media zijn sterke signalen. "Mijn onmacht van gisteren heeft deels plaatsgemaakt voor macht en hoop. Dat is dankzij uw steun en de vele cartoons die gepubliceerd zijn. Dat is een teken van hoop en kracht. Daarmee verrichten we een daad en is dat een fantastisch signaal. Met deze bijeenkomst geven we ons antwoord op de bruutheid in Parijs", zo speechte Broertjes.

Moslimgemeenschap
Namens de Hilversumse moslimgemeenschap sprak Mehmet Egilmez. Hij zei de afschuwelijke aanslag in Parijs te veroordelen. De daders moeten gepakt en berecht worden. Tevens riep hij op om niet toe te geven aan het geweld, maar als gemeenschap met elkaar het gesprek op te blijven zoeken. Saamhorigheid en toenadering zoeken zijn het devies.

Cartoon
Op de muur van Museum Hilversum werd een grote cartoon onthuld met daarop de Franse tekst: 'Dans le capital des médias Néerlandais, nous tous sommes Charlie!' Een blijvende herinnering aan het verdriet van Parijs, zo stelde Broertjes.


Uit de krant