Afbeelding

Tergooi wil als eerste ziekenhuis in Nederland een chemotuin

Algemeen

HILVERSUM – Het akkoord voor de omgevingsvergunning moet nog wel komen vanuit het raadhuis, maar Tergooi lijkt het eerste ziekenhuis van Nederland met een chemotuin te worden. Het streven is om deze voorziening voor patiënten die chemotherapie ondergaan in mei te realiseren.

Het Hilversumse ziekenhuis hoopt het speciaal ontworpen paviljoen, dat 200.000 euro kost, neer te kunnen zetten. Het pand heeft een houten structuur met een glazen dak en is ingebed in de natuur. Daarmee krijgen patiënten de mogelijkheid om buiten te zijn terwijl de chemokuur wordt toegediend, wat stressverminderend kan werken.

"Per jaar schrijven wij duizenden chemokuren voor. De duur van kuren wisselt van een paar uur tot enkele dagen. De onzekerheid van ziekte, angst en ook stress bij de behandeling zijn veelvoorkomende emoties die de patiënt negatief kunnen beïnvloeden", meldt Pieter van den Berg, internist en oncoloog van Tergooi en tevens initiatiefnemer en bedenker van de chemotuin. "Vanuit onze kennis van 'healing environment' wilden wij de natuur rondom Tergooi dichter bij onze patiënten brengen."

Ruurd Jan Roorda, voorzitter van de raad van bestuur, vult Van den Berg aan: "Het creëren van het paviljoen als healing environment door het groen om ons ziekenhuis heen te gebruiken geeft een nieuwe dimensie aan de oncologische zorg in ons ziekenhuis. De effecten van de  buitentherapie op de patiënt zullen wij dan ook in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en het VU medisch centrum verder wetenschappelijk onderzoeken."

Stichting Vrienden van Tergooi zet zich in om het bedrag voor de chemotuin bijeen te krijgen. Van de 200.000 euro is 50.000 euro al binnen.

Uit de krant