Afbeelding

Actiecomité Huur te Duur opgericht tijdens SP-bijeenkomst

Algemeen

HILVERSUM - De betaalbaarheid van de huren blijkt voor veel mensen een groot probleem. Met de stijgende huurlasten nemen de zorgen alleen maar toe. Dat bleek maandag tijdens de SP-bijeenkomst Huur te Duur in wijkcentrum Lopes Dias. Ook Hilversummers klagen steen en been, maar er is een manier om deze trend te doorbreken. Huurders moeten massaal hun stem laten horen. Als de nieuwe woningwet ingaat, krijgen zij ook meer inspraak. Daar moeten de huurders dan wel gebruik van maken.

In principe hebben huurders al invloed op het beleid. Dat was al opgetekend in het Woonakkoord van 2012, maar per 1 juli, als de nieuwe Woningwet van kracht is, zouden ze nog meer inspraak moeten krijgen. "Tot nu toe is dat heel veel geroepen, maar er is er weinig aan gedaan. Het is nu de tijd voor huurders om te gaan nadenken hoe zij invloed willen gaan uitoefenen", stelde Henk Scheffer, consulent huurteam, maandagavond in het wijkcentrum in Noord.

Verenigen
SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut bevestigde deze lezing. "Op papier en in de wet krijgen huurders kansen. Die moeten zij wel opeisen. Het belangrijkste is dat huurders zich verenigen en in actie komen", bepleitte de politica. "Er moet vernieuwing komen. Het sociale huisvestingsbeleid moet weer van en voor huurders worden en dat vraagt om actie. Voorlopig hebben we die grote groep huurders nog niet bij elkaar."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant