Afbeelding

Wethouder Klamer: 'Goed bedacht zijn op uitdagingen die volgen na opvang vluchtelingen'

Algemeen

HILVERSUM - Vluchtelingen in Hilversum zijn welkom, maar over hoe dan verder moet goed nagedacht worden. Dat is de kritische kanttekening die wethouder Arjo Klamer deze week plaatst in zijn blog.

"Net zoals bij zovelen was mijn eerste impuls: kom maar, jullie zijn welkom. In de afgelopen weken ben ik voorzichtiger geworden. De komst van een groot aantal vreemdelingen vraagt veel, van de Hilversummers, van de medewerkers van de gemeente en van budgetten. De eerste opvang zal nog wel lukken. Maar dan? Kunnen ze als ze een verblijfsvergunning hebben aan de slag? Zijn er woningen voor hen?", schrijft de SP'er.

Goed burgerschap
Hilversum wil in staat zijn vluchtelingen goed op te vangen en als zij een verblijfsvergunning hebben ze te begeleiden naar goed burgerschap. Vrijwilligers helpen daarbij. Een aantal mensen heeft zich bijvoorbeeld aangemeld om de nieuwe inwoners taalles te geven. Volgens Klamer zijn er meer inspanningen nodig om de asielzoekers zich geen immigrant te laten voelen.

Gastvrijheid
Met al deze inspanningen moeten andere zaken niet uit het oog verloren raken. Klamer wijst naar de woningmarkt en de behoefte aan meer sociale woningen. "Tal van inwoners wachten nu al met smart op een woning. We kunnen niet van hen verwachten dat zij de prijs betalen voor onze gastvrijheid", klinkt het stellig.

Sociaal beleid
Hij vervolgt: "Het lijkt me daarom goed dat we als we de vluchtelingen opgevangen hebben ons bewust zijn van de uitdagingen die daarop volgen. Als wethouder Sociale Zaken, Welzijn, Buurten en Arbeidsmarkt beraam ik me in ieder geval  op de wijzigingen die nodig zullen zijn in ons sociaal beleid", zo sluit de bewindsman af.

Uit de krant