Afbeelding

Hilversumse jongeren pleiten voor afschaffen jeugdloon

Algemeen

HILVERSUM - Steeds meer gemeenten verklaren jeugdloonvrij te willen zijn. Jongeren hebben dezelfde lasten als volwassenen, maar als zij een baan hebben dan staat daar niet dezelfde beloning tegenover. Dat is krom. Zo vindt ook een aantal jonge mensen uit Hilversum. Zij gaan strijden om dit onderwerp weer op de politieke agenda van Hilversum te krijgen, na een mislukte actie van de SP.

"Ze hebben wel de plichten van een volwassene, maar niet de rechten", vertelt SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. De zorgverzekering, de huur, de telefoonrekening, het dagelijks onderhoud en bijvoorbeeld de eigen bijdrage: ook jongeren moeten deze lasten ophoesten. Dat is op zich niet erg, maar dan willen ze ook dezelfde lusten hebben als personen van 23 jaar en ouder.

Studieschuld
"We krijgen wel de verantwoordelijkheid, maar niet hetzelfde loon", geeft de 21-jarige Anne-Fleur aan. "Jongeren tussen de achttien en 23 jaar lopen duizenden euro mis door het jeugdloon. Ik werk twintig uur naast mijn studie. Als ik volledig loon zou krijgen, dan kan ik mijn studie betalen. Nu kan ik dat niet en heb ik straks een studieschuld", aldus de Hilversumse.

Voordeel
Samen met de 22-jarige Erica en de achttienjarige Sanne pleit zij voor het opheffen van het jeugdloon. "Het voordeel hiervan is dat je dan niet meer te duur bent voor de werkgever, terwijl het loon triest is", stelt de Sanne. Volgens het drietal werken vooral supermarkten het liefst met vijftienjarigen.

Te oud
"Als je zeventien bent, ben je eigenlijk te oud", is de opmerkelijke uitspraak van Sanne. Na drie contracten is het over. Een vaste verbintenis zit er niet in. Jonge medewerkers met ervaring moeten plaatsmaken. Dat is volgens hen een bekend gegeven. Daardoor is doorgroeien bij een bedrijf onmogelijk. Sanne vertelt dat ze nu een half jaar op zoek is naar een baantje, maar dat het haar niet lukt 'vanwege haar leeftijd'. Erica en Anne Fleur knikken instemmend. Het is een bekend verhaal.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant