Afbeelding
Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Lintjesregen: zeven Hilversummers ontvangen Koninklijke onderscheiding

Mensen

HILVERSUM - Het is de laatste werkdag voor Koningsdag; traditioneel de dag van de lintjesregen. Burgemeester Gerhard van den Top deelt vrijdag de Koninklijke onderscheidingen uit aan zeven inwoners van Hilversum. Vier van hen zij benoemd tot Lid, twee Hilversummers tot Ridder en één inwoner ontvangt de koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau.  

In het Hilversumse raadhuis hangt vrijdagochtend een uitgelaten sfeer. Familie, vrienden en natuurlijk de Hilversummers die de decoraties in ontvangst nemen, zijn in de Burgerzaal aanwezig bij de uitreiking. Burgemeester Gerhard van den Top verwelkomt de aanwezigen: “Een aantal van jullie is hier onder valse voorwendselen naartoe gelokt. Het is elke keer een hele kunst om iedereen hier te krijgen zonder dat er argwaan ontstaat.” 

Als eerste roept Van den Top mevrouw Hendrika Teunissen – Hulshuis (zie foto hier onder) naar voren. Zij wordt zaterdag, op Koningsdag, tachtig jaar. Ze zet zich al 62 jaar in als vrijwilliger bij de Protestantse Kerk in Nederland. Zo was ze onder andere jeugdouderling bij de Hervormde Kerk in Hengelo en in Huizen, ouderling bij de Hervormde Kerk in Bussum en heeft zich jarenlang ingezet voor de samenvoeging van de Gereformeerde en Hervormde gemeenten tot de Protestantse Kerk Bussum. De vrijwilligerswerkzaamheden deed ze lange tijd naast haar werkzaamheden als doktersassistente van een huisartsenpraktijk verricht. Teunissen- Hulshuis is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. “Ik ben helemaal flabbergasted”, zegt ze als Van den Top haar om een reactie vraagt.  

(Tekst gaat verder onder de foto.)

© Foto Miché / Bastiaan Miché

Als tweede nodigt de burgemeester Yvonne Antonia Elisabeth Remmits uit om naar voren te komen. Volgens haar eigen cv is ze onder meer analytisch, behulpzaam, enthousiast en bevlogen, praktisch en autonoom. “Ik zou willen dat ik deze eigenschappen had”, grapt Van den Top. Naast haar werkzaamheden als manager health safety environment bij Transavia, verricht Remmits vrijwilligerswerkzaamheden op het terrein jeugd- en gehandicaptenwelzijn. Vanaf de eerste dag is ze betrokken bij Peter Pan Vakantieclub een stichting die ernstig zieke jongeren een onvergetelijke vakantie wil bezorgen. Bij Stichting Dolfijn Vakanties, die begeleide vakanties voor mensen met een verstandelijke beperking organiseert, is ze vanaf de aanloop betrokken. Ook is ze mede-organisator van het jaarlijkse Transavia Sinterklaasfeest, voor de kinderen van alle medewerkers. Remmits (op de foto hieronder) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje- Nassau. 

(Tekst gaat verder onder de foto.)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Elisabeth Maria Schellekens, beter bekend als Bep Schellekens, heeft zich jarenlang vrijwillig ingezet op het gebied van gezondheidszorg, golf en de loopsport. Zo was ze ruim dertig jaar vrijwillig werkzaam bij Tergooi, eerst als activiteitenbegeleidster, later op de afdeling patiëntenvervoer. Ook maakte ze jarenlang deel uit van de Hap & Snap groep van Golfclub ‘t Jagerspaadje. Daar is ze verantwoordelijk was voor de inkoop, bereiding en uitserveren van de hapjes, de verzorging van vier diners per jaar en van de lunch en borrel tijdens competitiedagen en minstens drie grote evenementen per jaar. Daarnaast verzorgde ze vrijwilligerstaken bij de Gooische Atletiek Club. Bep Schellekens is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje- Nassau.  

(Tekst gaat verder onder de foto.)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

De vierde persoon die een decoratie ontvangt, is een bekende in het raadhuis. Het is oud-wethouder Eric van der Want. Hij was als wethouder verantwoordelijk voor de portefeuiles sociaal domein, cultuur en monumentenzorg en heeft blijk gegeven van bijzondere verdiensten. Zo stond hij aan de wieg van Keerpunt Zuid, was het mede door zijn inzet dat het bestemmingsplan Monnikenberg unaniem werd vastgesteld en het ziekenhuis in Hilversum behouden kon blijven en bracht hij Globe onder het dak van het Muziekcentrum van de Omroep. Daarnaast heeft hij tal van vrijwilligerswerkzaamheden verricht. Een aantal hiervan zijn: voorzitter van Theater Achterom, voorzitter van de Stichting Dienstbodenhuis De Koepel Zonnestraal en vrijwilliger bij de Biggels Big Band. Van der Want ontvangt de decoratie als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. “Ik sta helemaal te trillen, ik ben ontzettend ontroerd en ben vereerd dat dit me nu overkomt. Alles wat ik gedaan heb, was altijd samen met vele vele anderen”, vertelt Van der Want.  

Mevrouw Elisabeth Hendrika Gerarda Maria Kragten- Witjes, roepnaam Betty, is de buurvrouw die iedereen zou wensen. Sinds 1970 staat zij voor al haar buren klaar om hulp te bieden. Van kinderoppas tot boodschappen doen. Daarnaast heeft ze twee vrijwilligerstaken, waarvan er een bij Amariszorggroep is op de locatie Zuiderheide. Hier zet zij zich minimaal drie dagdelen per week in voor de bewoners. Haar tweede vrijwilligersfunctie is bij Senver, de seniorenvereniging Hilversum. Zij is verantwoordelijk voor de verspreiding van het maanblad, houdt kennismakingsgesprekken, signaleert eenzame ouderen met wie ze maandelijks een praatje maakt. Betty Kragten-Witjens is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.  

(Tekst gaat verder onder de foto.)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Ondank zijn niet aangeboren hersenletsel zet meneer Daniël van Zaalen (foto boven) zich actief in voor mens, dier en milieu. Door zijn positieve instelling en tomeloze inzet probeert hij de samenleving tot dienst te zijn. Hij raapt het vuil op van straat en schenkt koffie in bij de kerk en ziekenhuis. Hij is al twaalf jaar lid en ervaringsdeskundige van de Adviesraad Sociaal Domein Hilversum, voorheen de WMO. Ook was hij vele jaren lid van de Centrale Cliëntenraad van Sherpa waar hij zijn advies gaf over voorgenomen plannen en opkwam voor de cliënten. Binnen de lokale politiek is hij ook geen onbekende. Voor de SP, PvdA en CDA verricht hij verschillende vrijwilligerswerkzaamheden en is hij lid van het team dat zich inzet voor de jaarlijkse campagne NL Doet. Ook is hij lid van de GAC waar hij elke zes weken een bardienst draait en verricht hij allerhande diensten voor het dierenasiel en Tergooi MC. Van Zaalen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. In zijn reactie vertelt Van Zaalen: “Zonder de medemensen om me heen, had ik hier niet gestaan. Ik wil iedereen om mee heen bedanken, daar ben ik godsallemachtig blij mee. Zonder elkaar red je het niet. Bekommer je om elkaar en laat niemand vallen.” 

(Tekst gaat verder onder de foto.)

© Foto Miché / Bastiaan Miché

Tot slot de enige Hilversummer die benoemd wordt tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau: de heer Jan Karel Mak. Hij heeft een enorme staat van dienst op zowel lokaal, regionaal, nationaal en zelfs mondiaal niveau. De verdiensten zijn grofweg onder te verdelen in twee thema’s: het streven naar een duurzame en eerlijke wereld en zijn betrokkenheid bij de roeisport. Een kleine greep uit de lange lijst van werkzaamheden: Na afronding van zijn studie milieuhygiëne kiest Mak steevast voor overheden, bedrijven en organisaties die aandacht voor het leefmilieu hoog in het vaandel hebben staan. 

Naast zijn betaalde werkzaamheden, heeft hij ook vele vrijwilligerswerkzaamheden verricht ten behoeve van een gezond en duurzaam milieu en de roeisport. Zo was hij bestuurslid en voorzitter van VVM, een netwerk voor milieuprofessionals, was Mak voorzitter van ENEP, de Europese vereniging van milieuprofessionals en is hij bestuurslid geweest van De Groene Zaak. Bij de fairtrade-organisatie Solidaridad is hij lid van de internationale Raad van Toezicht en voorzitter van de Europese Raad van Toezicht. Ook treedt hij op als adviseur voor milieuopleidingen aan de Open Universiteit en de Universiteit van Antwerpen. 

Meer lokaal is hij onder andere tijdelijk voorzitter van HilverZon, voorleesvader voor kinderen die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen bij het Maatjeproject en heeft hij samen met zijn echtgenote een jaar lang onderdak geboden aan een Oekraïens gezin van vijf personen. In de roeiwereld heeft Mak een enorme staat van dienst. Hij was wedstrijdroeier en later voorzitter van de roeivereniging bij ARGO. Ook werd hij voorzitter van de alumnivereniging Oud-Argo en werd hij beloond met een erelidmaatschap. Als nationaal en internationaal kamprechter maakte hij zich verdienstelijk bij de FISA, nu World Rowing. Hij vervulde de functie van voorzitter van de kamprechtercommissie van de Koninklijke Nederlandse Roeibond. Namens deze bond is Mak afgevaardigd naar de Olympische Spelen in Atlanta waar hij als jurylid, kamprechter en starter optrad. Bij zijn aftreden als voorzitter van de roeibond, ontving hij de Gouden Erepenning voor zijn uitzonderlijke verdiensten voor de roeisport. Nadat burgemeester Van den Top in de Burgerzaal de lange lijst van verdiensten voorlas en hem zijn lintje heeft opgespeld, vertelt Mak bijzonder vereerd te zijn. “En, ik ben trots op mijn kleinzoon, die zich de hele tijd koest heeft gehouden.” 


Uit de krant