De Ankeveense Plassen.
De Ankeveense Plassen. Foto: Geurt Besselink

Provincie vraagt 18 miljoen aan bij ministerie voor aanpak Oostelijke Vechtplassen en Naardermeer

Natuur & Milieu

HILVERSUM -  Voor de aanpak van woekerende planten en ter verbetering van de waterkwaliteit van de Oostelijke Vechtplassen en het Naardermeer heeft de provincie Noord-Holland bijna 18 miljoen euro aangevraagd bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Dit bedrag is onderdeel van een totaalpakket van 110 miljoen euro waarmee Haarlem 150 maatregelen wil nemen om kwetsbare natuurgebieden te helpen herstellen van de gevolgen stikstofneerslag. Het gaat om projecten in de duinen, de Vechtplassen, het Gooi en de veenweidegebieden van Laag-Holland. 

Deze projecten worden de komende zes jaar uitgevoerd in nauwe samenwerking met natuurorganisaties. Ook wordt geld aangevraagd voor boscompensatie en onderzoek. “In onze natuurgebieden zijn de gevolgen van te veel stikstof goed te merken”, zegt gedeputeerde voor Rosan Kocken. “Bepaalde planten groeien extra sterk en verdringen kwetsbare soorten planten. Met dit geld kunnen we grote stappen zetten om onze natuur te herstellen. We pakken overwoekering aan, we verbeteren de waterkwaliteit en we zorgen voor het behoud van het unieke open duinlandschap.” 

Trilvenen
Naast de veenmosrietlanden en vochtige laagveenheiden hebben de zogenoemde zeldzame trilvenen en blauwgraslanden in de Oostelijke Vechtplassen en Naardermeer het zwaar vanwege de effecten van stikstof. Voor deze gebieden wordt 17,7 miljoen aangevraagd voor de aanpak van woekerende planten en ter verbetering van de waterkwaliteit.

Verder gaat het niet goed met de duinheide, aldus de provincie. De neerslag van stikstof leidt tot vermesting en verzuring van de bodem. “We nemen maatregelen om de duinen weer open te maken en te laten verstuiven, zodat kalkrijk zand het gebied in komt. Er wordt zo’n 35 miljoen gevraagd voor herstel van de natuur in de duinen van Texel, Den Helder-Callantsoog, Zwanenwater, Pettemerduinen, Schoorl, Noord-Hollands Duinreservaat en Kennemerland-Zuid.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Ilperveld tussen Landsmeer en Ilpendam. Foto (c) Michiel Wijnbergh - Michiel Wijnbergh

Verder zijn de veenmosrietlanden en vochtige laagveenheiden in Laag-Holland zijn zeer stikstofgevoelig. “Achteruitgang van water en veen hebben grote gevolgen voor de weidevogels en vissen. De kwaliteit van het oppervlaktewater is in dit gebied van groot belang. De maatregelen kunnen de effecten van stikstof verzachten en zorgen ook voor het tegengaan van bodemdaling”, akdus de provincie. Er wordt zo’n 36 miljoen aangevraagd voor maatregelen in Eilandspolder, Wormer- en Jisperveld, Kalverpolder, Polder Westzaan, Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld en Twiske.

Ook wordt er 9,1 miljoen aangevraagd voor natuurgebieden buiten Natura2000, 7,7 miljoen om 72 hectare bos te compenseren en 7 ton voor onderzoek. Naar verwachting wordt in deze zomer bekend of de totale aanvraag gehonoreerd wordt.

Fosfaat
Het is de tweede keer dat de provincie zo’n grote aanvraag voor natuurherstel doet. Het eerste deel van het programma betrof 30 maatregelen die momenteel in uitvoering zijn. Zo worden bossen gerevitaliseerd in Spaarnwoude, kerven in de duinen gegraven in het Noord-Hollands Duinreservaat en worden installaties in de Vechtplassen gebouwd om fosfaat uit het water te halen. Ook hebben gemeenten subsidies ontvangen om (dorps)bossen aan te leggen en zo recreatiedruk dicht bij huis op te vangen.

Uit de krant