Haitske van de Linde.
Haitske van de Linde. Foto: VVD Hilversum

VVD-raadslid: 'Discussie McDonald's wordt patroon - en dat is niet goed'

Politiek

HILVERSUM - “Als wij ons gemeentelijk bestuur afhankelijk maken van elke inwoner die het ergens niet mee eens is, dan worden we gegijzeld. Dan krijgen we nooit meer iets voor mekaar.” Dat stelt VVD-raadslid Haitske van de Linde in een opiniestuk op de website van de VVD Hilversum.

Van de Linde ziet een patroon ontstaan in de gemeenteraad. Fracties en politici laten hun oren snel en gemakkelijk hangen naar ‘boze burgers’. Als voorbeelden noemt zij het tweerichtingsverkeer op de Emmastraat, het parkeren op de Taludweg en het meest recente voorbeeld is de komst van een McDonald’s aan de Vreelandseweg.

Zuiver
“Van raadsleden mag je verwachten dat ze alle belangen afwegen en zuiver oordelen over wat er voorligt. Met een rechte rug en sterke knieën”, schrijft Van de Linde. “Maar sommige fracties en raadsleden lijken hier wel enige moeite mee te hebben”, meent de VVD’er.

Niet niks
De liberaal verbaast zich over de twijfels bij diverse fracties en hun aanstaande nee tegen het filiaal van het fastfoodrestaurant. In juni 2016 gingen alle partijen, op GroenLinks na, bijna schouderophalend akkoord met de concept verklaring van geen bedenkingen. Met 29 stemmen voor en 2 tegen werd hier ja tegen gezegd. “Zo’n concept verklaring afgeven is niet niks”, aldus Van de Linde. “Daarmee zeg je eigenlijk: ‘Wij zien geen bezwaren en als er geen zienswijzen zijn, dan is het goedgekeurd.”

Voorbehoud
Wel tekent zij hierbij aan dat veel fracties vragen en opmerkingen hadden over bijvoorbeeld de verkeersafwikkeling, het verdelen van eventuele kosten van aanpassingen en zwerfvuil. “Maar stemden met dat voorbehoud allemaal voor. In het vertrouwen dat de wethouder hierover tot goede afspraken zou komen met de initiatiefnemer.”

Goed recht
Toch kwamen er knikkende knieën meent Van de Linde. Ook nadat vragen waren beantwoord en zorgen waren weggenomen. Dat heeft alles te maken met Belangengroep VreelandseWEGMac. Dat deze bezorgde omwonenden tegen de komst van de McDonald’s zijn, is hun goed recht. Het gaat de VVD’er erom dat raadsleden alle informatie en belangen wegen.


Ratio
Kritiekloos meegaan in de emoties van buurtbewoners is geen taak van een politicus. “Het simpele feit dat een boze burger ergens over inspreekt mag geen reden zijn om dan opeens de ratio los te laten en je bestuurlijke taak niet meer uit te voeren. In juni het een prima idee vinden en nu om het hardste roepen dat je tegen bent is onberekenbaar en onbetrouwbaar. En dat is een slechte zaak”, zegt zij klip-en-klaar.

Onbehoorlijk
Deze manier van handelen komt de betrouwbaarheid niet ten goede. Niet naar de eigen inwoners toe, maar ook naar bedrijven die zich hier willen vestigen. “Onbetrouwbaar bestuur is onbehoorlijk bestuur. En onbehoorlijk bestuur is slecht voor Hilversum, voor ons allemaal. Of je nou voor of tegen fastfood bent”, is haar slotconclusie.

Lees hier het hele opiniestuk van Haitske van de Linde.

Uit de krant