Het college blijft compleet. Wethouder Klamer krijgt hulp bij zijn lastige dossiers van vier van zijn collega's
Het college blijft compleet. Wethouder Klamer krijgt hulp bij zijn lastige dossiers van vier van zijn collega's Foto: gemeente Hilversum

Klamer blijft aan; hulp van collega's bij lastige dossiers

Politiek

HILVERSUM - Wethouder Arjo Klamer blijft aan. De SP'er kreeg woensdagavond genoeg steun van de raadsfracties om aan te blijven. Dat kwam mede doordat vier van zijn collega's bereid zijn hem te helpen om voortgang te krijgen in zijn lastige dossiers.

Hart voor Hilversum en Leefbaar Hilversum dienden gisteravond tijdens de raadsvergadering een motie van wantrouwen in tegen Klamer. Hij blijft naar hun mening voortdurend in gebreken, kent zijn dossiers niet goed, toont geen zelfreflectie en heeft vanwege zijn diverse nevenfuncties, waarvan hij er drie niet gemeld zou hebben, niet voldoende tijd in zijn moeilijke dossiers gestoken. Dat wordt keer op keer pijnlijk zichtbaar, aldus de indieners.

Motie
De twee oppositiepartijen kregen steun van GroenLinks, de ChristenUnie en de PvdA. De vier coalitiepartijen (VVD, D66, SP en CDA) stemden evenals Hilversum1 tegen de motie. Het was 22 tegen en 13 voor.

Aanleiding
Dat zij hun steun uitspraken had mede te maken met het reddingsplan dat de afgelopen twee weken al in elkaar was gezet binnen het college zelf. De signalen dat het bijvoorbeeld in de dossiers over de TominGroep, de HilversumPas, Versa Welzijn en mensen van een uitkering naar werk te krijgen niet goed ging, was aanleiding om intern al in te grijpen. 

Geloofwaardig
Wethouders Wimar Jaeger (Financiën), Eric van der Want (Zorg), Floris Voorink (P&O en ICT) en burgemeester Pieter Broertjes gaan hun expertise inzetten om meer schot te krijgen in deze belangrijke portefeuilles. "Deze aanpak is de meest geloofwaardige om tot een goed resultaat te komen", zei Jaeger namens het gemeentebestuur.  

Stadspas
Over de stadspas gaat het college zich in ieder geval niet meer buigen. De gemeente stopt met het ontwikkelen en introduceren van de HilversumPas, die volgens Klamer een van de belangrijkste erfenissen kon zijn van deze collegeperiode. Als inwoners deze handschoen willen oppakken dan zijn zij meer dan welkom, gaf Jaeger aan.

Curatele
Dat Jaeger het woord voerde namens het college en dat Klamer deze mededeling niet zelf kon doen, leidde tot veel kritiek. Voor Hans Haselager van de PvdA was dit het bewijs dat de SP'er beter de eer aan zichzelf kan houden nu hij onder curatele staat en niet eens voor zichzelf kan praten. "Als je als wethouder geen zelfstandig antwoord kan produceren, dan kun je ook niet aanblijven", was het duidelijke commentaar. 

Slagkracht
De SP'er zei zich in een deel van de overwegingen van Hart voor Hilversum en Leefbaar Hilversum te kunnen vinden. Hij erkende dat er meer slagkracht nodig is en voegde daaraan toe dat bijvoorbeeld het omvormen van het welzijn complexe materie is. Tevens gaf hij toe verzuimd te hebben dat hij zich drie zaterdagen per jaar inzet voor de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie. "Dat had ik moeten melden." Over die andere twee niet gemelde nevenfuncties dacht hij anders.

Integriteit
Klamer heeft de motie van wantrouwen overleefd, maar het niet melden van drie nevenfuncties krijgt nog een staartje. Walters kondigde aan vandaag een integriteitsmelding in te dienen bij de burgemeester.

Uit de krant